Ferdinand haalt uit naar Eriksson en McClaren

Olga (Nuongirl)
In een interview heeft de Engelse international Rio Ferdinand uitgehaald naar de voormalige bondscoaches Eriksson, McClaren en de zogenoemde WAG-cultuur.

"We leken meer op een circus, op een show, dan op een voetbalteam. Wat we droegen en waar we naartoe gingen, was belangrijker dan de wedstrijd. We zaten gevangen in een hype, we leefden in een zeepbel", aldus de verdediger van Manchester United die onder meer refereerde aan het voor Engeland mislukte WK in Duitsland in 2006. De Britse tabloids waren meer gericht op de WAG's (Wives and girlfriends) dan op het WK.

Sven-Goran Eriksson, die toen bondscoach was, had toestemming gegeven aan de echtgenotes en vriendinnen van de internationals om vlak bij het spelershotel te bivakkeren. Elk uitstapje van de vrouwen werd vervolgens breed uitgemeten in de boulevardpers. "Wij werden meegezogen in die sterrencultuur", aldus Ferdinand aan de vooravond van het WK-kwalificatieduel in Minsk tegen Wit-Rusland. "Overal lagen de paparazzi op de loer. We konden geen stap buiten de deur doen of het theater begon opnieuw. Dat heeft een negatieve werking op de ploeg gehad. Voetbal leek ook voor ons minder belangrijk door al dat gedoe."

Ferdinand zei dat Steve McClaren, eerst assistent en daarna opvolger van Eriksson bij de Engelse ploeg, na het WK de glitter- en glamourcultuur rond het elftal niet kon of wilde wegnemen. McClaren deed er volgens Ferdinand alles aan om beste maatjes te blijven met de twee blikvangers Wayne Rooney en Steven Gerrard. Na de mislukte kwalificatiecampagne voor het EK 2008 moest ook McClaren vertrekken.

Volgens Ferdinand is onder de nieuwe bondscoach Fabio Capello, die in januari van dit jaar aantrad en met strenge hand aan de slag ging, alles anders geworden. "Ik voel dat we de goede kant opgaan. Zijn bewind is waterdicht. We weten weer waarmee we bezig zijn. De juiste focus is terug. Capello is de baas en niemand anders."