FOTA: mogelijk verbod op bijtanken

Peterselieman
De Formula One Teams' Association, FOTA, overweegt een verbod op het bijtanken van Formule 1-auto's. Het is één van de zaken die de organisatie in China gaat bespreken om na te denken over de toekomst van de sport.

De organisatie overweegt in samenspraak met de FIA het raceweekend drastisch te veranderen en een verbod op het bijtanken is een voorstel dat voortkomt uit de problemen die er af en toe zijn rondom het tanken. De eerste pitstop van Felipe Massa in Singapore is hier een goed voorbeeld van. Hierdoor zouden de tanks van de auto's veel groter moeten worden, maar door de races in te korten, kan dit voorkomen worden.

McLaren Formule 1-president Martin Whitmarsh erkent dat er over het verbod om bij te tanken wordt nagedacht. Ook passeert een uitgebreide ban op het testen de revue. "We gaan kijken naar het race format en naar het testen. Ik denk dat er veel goede ideeën op de agenda staan die het format van het racen veranderen, alsmede die van het weekend," aldus Whitmarsh.

"Hopelijk komen we tot een overeenstemming hoe we gezamenlijk het raceweekend op een positieve manier kunnen veranderen. We moeten echter wel voorzichtig zijn in het maken van veranderingen, zodat we wel een deel van de echtheid die belangrijk is in de Formule 1, behouden."

"We moeten naar ons programma op de vrijdag kijken en beslissen of het mogelijk is om meer spektakel en competitie op die dag te bieden. Ook bekijken we de zaterdag en zondag om te kijken of we het wat minder voorspelbaar kunnen maken," aldus Whitmarsh. "Maar ik moet zeggen dat gebaseerd op de huidige situatie en de afgelopen races, het redelijk onvoorspelbaar is op dit moment."