Gilbert wint Parijs - Tours

Gerard (RedFever007)
Om tien minuten over elf begonnen 23 teams aan de wielerklassieker Parijs – Tours. In totaal moesten er 252 kilometers worden verreden. De snelste renner was Philippe Gilbert van Francais des Jeux. Hij eindigende voor Jan Kuyckx en Sébastien Turgot.

Parijs – Tours was de afscheidswedstrijd van onder meer Erik Zabel. De Duitser won driemaal in Tours maar zal na vandaag de fiets aan de wilgen hangen. Ook voor Credit Agricole en Team Gerolsteiner was Parijs – Tours het slotnummer. De start van deze editie werd, zoals gebruikelijk, gegeven in Saint-Arnoult-en-Yvelines, de meet lag op de gebruikelijke Avenue Grammont.

De koers werd vormgegeven door vijf vluchters. Onder hen onze langgenoot Tom Veelers van de Skil-Shimano equipe. Zijn medevluchters waren David Zabriskie, Cyril Lemoine, Sébastien Delfosse en Lucas Euser. De maximale voorsprong liep op naar iets meer dan elf minuten waarna het peloton actie ondernam. De voorsprong slonk, onder aanvoering van ondermeer Silence-Lotto en Quick Step, tot onder de drie minuten met zestig kilometer te gaan.

De oorspronkelijke groep van vijf vluchters werd op 25 kilometer van de meet ingerekend door het peloton. Alleen Lemoine bleef vooruit en kreeg gezelschap van zeven anderen met daarbij Maarten Tjallingii. Vier renners bleven daar weer van over: drie Fransen en een Belg maar het peloton was niet ver op slechts enkele seconden. Toch groeide de voorsprong langzaam op de achtervolgende groep. Philippe Gilbert sloot zich kort voor de finish aan bij de vier leiders nadat hij ontsnapt was uit het peloton. Bij de laatste kilometer hadden de vijf nog steeds de beste papieren en de winnaar zou komen uit één van deze vijf. Uiteindelijk had Gilbert de beste benen. Hij won voor de Belg Jan Kuyckx en Fransman Sébastien Turgot.