Van Basten: "We moeten ons schamen"

Sjors (Sj0rSz)
Marco van Basten was totaal niet te spreken over de prestatie, die Ajax vanmiddag neerzette. De Amsterdammers gingen in het duel tegen sc Heerenveen (5-2) hard onderuit. De trainer sprak van een wanprestatie en kon niet begrijpen dat ze zich zo hebben laten afslachten.

"Het is misschien raar dat ik dit zeg. Maar ik heb me afgevraagd of ze voor het eerst in de regen voetbalden. Zo'n oorwassing heb ik nog nooit meegemaakt", liet Van Basten na afloop van het duel weten. "We moeten ons voor deze prestatie schamen. Na acht minuten stonden we al met 2-0 achter en daarna was het heel vreemd om te zien dat spelers die bij Ajax voetballen niet beter dan hun tegenstander zijn. Op deze manier krijg je echt de bevestiging over waarom ze "mooiweervoetballers" worden genoemd. Ik miste absoluut de wil om te winnen. Zo zijn ze kennelijk opgeleid."

Ajax wacht nog altijd op de eerste uitzege van het nieuwe seizoen. "Tegen Feyenoord hebben we nog aardig gespeeld," vervolgde Van Basten. Hiermee refereerde de oefenmeester naar het gelijkspel tegen de Rotterdammers (2-2). "Maar tegen Willem II werden we overlopen en tegen Heerenveen zijn we weggespeeld. Hoe ik dit ga veranderen? Zeggen jullie het maar."

Van Basten besloot met de woorden: "De competitie telt gelukkig 34 wedstrijden. Maar hier snap ik echt helemaal niets van."