Fleuren: "Ophef buitenlanders niet nodig"

Peterselieman
De buitenlanders in de Rabo Hoofdklasse houden de gemoederen de laatste weken behoorlijk bezig, al kijkt men er op het hoofdkwartier van de bond niet zo op, meldt NRC.nl. Sterker nog de nieuwe hockeyjaargang is niet eens een recordseizoen.

"In de hoofdklasse spelen 53 buitenlanders bij de mannen, 39 bij de vrouwen," zegt adjunct-directeur Marijke Fleuren. Ze heeft de cijfers van de laatste vijf seizoenen erbij gepakt. "In het seizoen 2005-2006 waren het er meer dan nu."

Wel nam het aantal buitenlanders ten opzichte van vorig seizoen drastisch toe. Toen hockeyden slechts 38 buitenlanders bij de mannen en 30 bij de vrouwen. Dat had alles te maken met de voorbereiding op de Olympische Spelen in Peking. Bondscoaches lieten hun spelers en speelsters niet naar Nederland gaan, waardoor er geen internationals uit landen als Australië en Duitsland kwamen.

Maar na 'Peking' keerde iedereen weer terug: bij de mannen maken de buitenlanders met dertien niet-Nederlandse nationaliteiten bijna 20 procent van alle hoofdklassespelers. Bij de vrouwen (tien nationaliteiten) ligt dat percentage iets lager.