[SF] Vooruitkijkend naar de Nürburgring

Sally (Tessa)
De nieuwe raceklasse die voetbal verbindt aan racing, Superleague Formula, komt naar Duitsland aankomend weekend. Zeventien grote namen uit de voetballerij staan dan aan de start op de Nürburgring. Een kleine vooruitblik en wat citaten van coureurs.

De Chinese club Beijing Guoan won de eerste race, die uiteindelijk een beschamende vertoning werd met spiegels die van wagens vielen, defecte versnellingsbakken en de 150 liter tank die niet voldoende bleek om vijftig minuten lang te kunnen racen.

Voor de Duitse fans is het leuk dat Borussia Dortmund meedoet, met Nelson Philippe achter het stuur. De voormalige Champ Car World Series-winnaar haalde bij zijn debuut het podium in Donington net niet, Liverpool FC’s Adrian Valles haalde hem in de slotminuten van de tweede race in.

De Braziliaanse club Corinthians heeft nu een 'home grown' talent aan boord van de zwartwitte, door 750 paardenkrachten V12-aangedreven machine. Oud-Formule 1-coureur Antonio Pizzonia gaat voor de club rijden. Ander transfernieuws is dat de Brit James Walker voor de Glasgow Rangers zal racen dit weekend. Walker wordt 'geleend' nadat hij de eerdere shakedown voor Liverpool FC had gedaan. Hij neemt het stokje over van Ryan Dalziel, die in de VS moest zijn voor een Grand-Am sportscar-verplichting.

Dit weekend zijn er veranderingen doorgevoerd voor de tweede ronde van het Superleague Formula-kampioenschap. Zo zijn er verplichte pitstops: de teams moeten tussen rodne 8 en 20 hun stop maken. En de race duurt nu 44 minuten plus één ronde.

Quotes van enkele coureurs:

Antonio Pizzonia, die nieuw is in de SF: "Ik ben heel erg blij om voor de Corinthians te rijden in deze klasse en ik kijk erg uit naar mijn eerste race op de Nürburgring. Ik denk dat het format en het hele concept voor dit kampioenschap perfect is en ik ben er zeker van dat we heel competatief zullen zijn. Ik heb al eerder op de Ring geracet hier en kan niet wachten om de auto voor de Corinthians te proberen. Ik was uiterst verbaasd over de reacties van de fans, het was ongelooflijk. Ik zal zeker veel supporters hebben die hun ogen op me richten elk rondje!"

Davide Rigon voor Beijing Guoan: "Ik ga het kampioenschap verdedigen dit weekend. Ik weet werkelijk niet wat te verachten van het weer, maar ik ben goed voorbereid op deze race. Elk team in deze League zou beter voorbereid moeten zijn, dus ik verwacht dat de concurrentie wat geduchter wordt. We hebben een heleboel mensen bekend gemaakt met de Beijing Guoan-voetbalclub in Donington en nu wil ik de Duitse fans vertellen over mijn club. Vorig jaar heb ik hier op de Nürburgring gereden, maar alleen het korte circuit. Dit wordt mijn eerste keer op het Grand Prixcircuit."

Onze landgenoot Robert Doornbos ziet het als een nieuw begin en hij kijkt dan ook erg uit naar komend weekend. "Voor ons begint het kampioenschap hier op de Ring. AC Milan had gewoon ontzettend pech op Donington Park en de jongens hebben zich uit de naad gewerkt om te zorgen dat we goed beslagen ten ijs komen dit weekend. Ik zie ook echt uit naar het racen op de Ring. De laatste keer dat ik hier racete werd ik tweede in de Formule 3000 in 2004, achter Enrico Toccacelo. Ons doel is om ervoor te zorgen dat het omgedraaid is dit keer - vooral omdat Enrico nu racet voor AS Roma."