Kramer zegt vertrouwen in KNSB op

Dizzy-Miss-Lizzy
Twee weken na het verschijnen van een kritisch rapport over de top van KNSB, zegt achtvoudig wereldkampioen Sven Kramer het vertrouwen in het bestuur op.

"Het imago van het topschaatsen in Nederland heeft ernstig te lijden onder de knulligheid van de bond." Kramer, die momenteel met TVM in het Italiaanse Torbole op trainingskamp is, trekt flink van leer over de manier waarop de KNSB in de publiciteit treedt. Hij zou graag zien dat er voor de Winterspelen van 2010 schoon schip gemaakt wordt en er nieuwe mensen aan het roer komen. "Ik baal van het gestuntel van de bond. Wanneer ik zie hoe wij in de winter onze sport verkopen en vervolgens kijk hoe de KNSB naar buiten treedt, is dat voor mij onacceptabel. Iedere keer is er opnieuw gesodemieter."

Volgens Kramer bepalen de gewesten en ijsvereningen wat voor beleid er gevoerd wordt. Hier valt ook de topsport onder. Liever ziet hij dat de topsport bestuurlijk gezien niet onder de breedtesport valt waardoor er sneller beslissingen genomen kunnen worden en er geen verantwoording moet worden afgelegd aan de achterban. "Nu moet er altijd een tussenweg worden gevonden om iedereen tevreden te houden. Maar het maken van compromissen past niet in de topsport."

Ploeggenoot Erben Wennemars is het roerend eens met de kritiek van Kramer. Hij ziet in Ard Schenk de ideale man om het roer om te gooien. "Een man van zijn statuur moet op zijn minst de mogelijkheid worden geboden om mee te denken over een oplossing. Ook al bedankt hij voor een bestuurlijke functie, zijn expertise moet worden aangewend om straks tijdens de Olympische Spelen niet met lege handen te staan. Op de KNVB na zijn alle andere sportbonden in Nederland stinkjaloers op de KNSB. Succes, aandacht, geldschieters, het ontbreekt het Nederlandse schaatsen aan niets. Nu wordt het tijd daar eindelijk eens de vruchten van te plukken en een stabiele organisatie neer te zetten. Eentje waarin louter en alleen over schaatsen wordt gesproken."