Einde loopbaan Ritsma nabij

Stefan (sportfreak)
Het einde van de carriére van Rintje Ritsma lijkt in zicht. De 38-jarige allrounder heeft grote twijfels over zijn toekomst.

Hoewel Ritsma officieel nog geen punt achter zijn loopbaan heeft gezet liet hij vrijdag tijdens de presentatie van de nieuwe Hofmeierschaatsploeg in de Flevopolder weten dat hij grote twijfels heeft of hij dit seizoen nog aan schaatsten toekomt. "Ik heb veel last van mijn rug en voel me niet fit. Ik twijfel erg of ik dit jaar blijf schaatsen."

Lichamelijke ongemakken lijken een einde te gaan maken aan de indrukwekkende carriére van Ritsma: "Ik ga niet door als dat misschien tot gevolg heeft dat ik over tien of twintig jaar met rugklachten rondloop. Nu heb ik dat alleen als ik sport, maar buiten het schaatsen om heb ik nog nergens last van. Ik moet fit worden, want ik wil niet nog een seizoen als vorig jaar." Een definitieve keuze om te stoppen heeft hij nog niet gemaakt. "Het liefst wil ik het voorseizoen gebruiken om te kijken waar ik sta, in elk geval nog wat wedstrijden rijden. Maar fysiek moet dat wel kunnen."

Ritsma won de afgelopen achttien jaar alles wat er te winnen viel, behalve Olympisch goud. Hij werd zes maal Europees kampioen en viermaal wereldkampioen allround. Op de Olympische Spelen won hij tweemaal zilver en viermaal brons, verdeeld over de Spelen van 1994, 1998 en 2006. Die laatste was een bronzen plak als teamlid van de achtervolgingsploeg. Zijn laatste goede jaar was 2003, toen hij zowel bij het EK als het WK allround zilver behaalde, beide keren achter Gianni Romme. De afgelopen jaren reed de Fries geen internationale toernooien meer en nam uitsluitend nog deel aan nationale wedstrijden zoals de NK's.