Van Marwijk: "Het kan loodzwaar worden"

Sjors (Sj0rSz)
Aanstaande woensdag begint het Nederlands elftal aan de weg richting het WK van 2010, dat dan in Zuid-Afrika zal worden gehouden. De ploeg van bondscoach Bert van Marwijk, dat tegen Australië een slechte generale kende, treedt in het eerste duel aan tegen Macedonië.

Goran Pandev is de meest succesvolle voetballer van Macedonië. De spits staat onder contract bij Lazio Roma. Zijn bekendste ploeggenoten staan onder contract bij onder meer Lokeren, AA Gent, Energie Cottbus, Mainz en Mattersburg. De laatstgenoemde club is samen met Vardar Skopje ook meteen hofleverancier van de nationale ploeg.

"En toch houd ik rekening met een loodzware wedstrijd," aldus Van Marwijk na afloop van de laatste training. "Macedonië kan goed en gegroepeerd verdedigen. Ze hebben zaterdag ook met 1-0 van Schotland gewonnen. Ze zullen weinig ruimte weggeven en spelen bovendien voor eigen publiek. We moeten ons hier niet gek laten maken."

Het Nederlands elftal liet tijdens de groepsfase van het EK voetbal in Oostenrijk en Zwitserland wervelend voetbal zien, maar kende in de aanloop naar de eindronde flinke problemen met Albanië en Wit-Rusland. "Ik wil het Nederlands elftal stabieler maken," ging Van Marwijk verder. "We moeten net zo goed blijven aanvallen, maar verdedigend minder weggeven."

Mocht de bondscoach in deze opzet slagen, dan zou Oranje zich voor het eindtoernooi van het WK 2010 moeten kunnen plaatsen. Als dat niet lukt, dan zijn Macedonië, Schotland, Noorwegen en IJsland er in geslaagd om voor de nodige problemen te zorgen.