[Special] Zaterdaghoofdklasse 2008/09

Michel (methodmich)
Morgen begint het nieuwe seizoen bij de amateurs weer. De clubs uit de zaterdaghoofdklasse bijten het spits af. FOK!sport zet de ploegen en hun kansen op een rijtje.


In de als vanouds sterk bezette hoofdklasse A strijden de clubs uit de duin- en Bollenstreek en de regio Rotterdam om de ereplaatsen. Eerstgenoemde regio heeft daarbij op voorhand drie sterke troeven, terwijl Rotterdam twee serieuze kanshebbers op de titel lijkt te hebben. Onder die vijf meest genoemde titelkandidaten bevindt zich uiteraard landskampioen FC Lisse. Deze ploeg heeft wederom een sterke selectie, al betaalde men wel enigszins de tol van de roem. Bepalende middenvelder Kevin Winter, juist weer terug van een seizoen IJsselmeervogels, besloot terug te keren naar de absolute grootmacht in het zaterdagvoetbal en vleugelspits Richal Leitoe ging naar concurrent Rijnsburgse Boys. Bovendien werden topscorer Glynor Plet en vleugelspits Patrick Duarte weggeplukt door een profclub. Plet scoorde inmiddels al enkele keren voor Telstar, Duarte speelt voor RBC Roosendaal. Blij was men in Lisse wel met het behoud van spelbepaler Michael van der Heijden. Hij zag uiteindelijk toch af van een avontuur in Engeland bij Swansea City.

Rijnsburgse Boys werd vorig seizoen tweede, na twee afdelingstitels op rij. De groep bleef grotendeels bijeen, terwijl de Uien enkele aanvallende versterkingen mochten verwelkomen. De al genoemde Leitoe kwam van FC Lisse, Rodney Cairo werd bij Haarlem gehaald en Joost Kuhlmann keerde terug na één seizoen IJsselmeervogels. De boomlange spits is de belangrijkste nieuweling. De meest opvallende vertrekker was Erwin van der Lugt. Deze centrale verdediger, die kampioenschappen vierde met FC Lisse, Huizen, IJsselmeervogels en Rijnsburgse Boys, stopte met voetballen. Bennie van Noord, gekomen van SC Cambuur-Leeuwarden, zal hem moeten vervangen. Quick Boys, de nummer drie van vorig seizoen, hoopt ook op de titel. De stuntploeg uit het KNVB-bekertoernooi van vorig seizoen haalde in de persoon van Jasper de Muijnck een nieuwe trainer. Bovendien heeft men met Benjamin Martha, een Antilliaans international van RBC Roosendaal, één van de opvallendste transfers gedaan.

De concurrentie uit de regio Rotterdam lijkt vooral van ASWH te komen. De Ambachters haalden succestrainer Willem Leushuis en in zijn kielzog kwamen gewaardeerde hoofdklassespelers als Jacob van den Belt, Sander Molenaar (beiden DOTO), Jeroen Rijsdijk en Dennis Knüppe (beiden IJsselmeervogels) naar de club. De sterke verdediger Leon van Dalen kwam van TOP Oss, terwijl de club verraste met het aantrekken van Youri Petrov, voormalig aanvaller van RKC Waalwijk, ADO Den Haag, FC Twente en FC Volendam. Ook Barendrecht wil meestrijden om het kampioenschap. De club verzekerde zich van de komst van Alexander van Dommelen, die met zijn broer Michael meekwam van DOTO. Vooral Michael van Dommelen was een gewilde speler, aangezien hij vorig seizoen topscorer van de hoofdklasse A werd. Zijn goals zullen Barendrecht moeten gaan helpen in de titelstrijd.

Tot de outsiders behoren de historisch altijd sterke ploegen Katwijk, met de nieuwe trainer Cees Bruinink, en Noordwijk, dat Nixon Dias van ASWH en Marcel Vondeling van Katwijk haalde. Tegenvaller was wel dat spits Jeroen Ketting, die in het oefenduel tegen Ajax liefst twee keer scoorde, uiteindelijk toch niet kwam. Hij tekende in België bij KVSK United. Wel strikte men op de valreep nog Ivar van Dinteren. Van Scheveningen, dat enkele erkende hoofdklassevoetballers haalde, wordt ook wel wat verwacht. De promovendus trok ook enkele ex-profs aan, waarvan Daniël Rijaard van ADO Den Haag de bekendste is. Ook Capelle mag zeker niet worden onderschat. De nummer vier van vorig seizoen is altijd lastig te verslaan en heeft een goede selectie, met de altijd scorende Dordtse schilder Henk Roeland als blikvanger. Deze spits is jaarlijks goed voor vijftien tot twintig treffers.

Lastiger lijkt het te worden voor Ter Leede, dat vorig seizoen na de winterstop aan een vrije val begon en zich net wist te redden, het altijd stug en defensief opererende Excelsior Maassluis en de promovendi Heerjansdam en ARC. Een verhaal apart is dan nog DOTO. Deze club zag vrijwel de complete selectie vertrekken, deels uit onvrede over trainer Koos Waslander. De club wilde de trainer houden en moest dus bijna een volledige selectie vervangen. Voor de start van de competitie heeft men Waslander echter alsnog ontslagen. Het is moeilijk in te schatten hoe het vernieuwde DOTO deze competitie gaat presteren.

In de hoofdklasse B lijkt de titelstrijd als vanouds weer uit te draaien op een burenruzie. De clubs uit het voetbalmaffe dorp Bunschoten-Spakenburg zijn vooraf de grootste titelfavorieten. Sterker nog, zij zijn eigenlijk de enige favorieten. Vorig jaar wist Spakenburg na een lange overheersing van IJsselmeervogels weer eens kampioen te worden. Deze titel wil men zeker prolongeren. De belangrijkste spelers bleven, terwijl men in de persoon van Salim Amerzgiou (Sparta Nijkerk) één van de betere spelers van vorig seizoen haalde. De Blauwen durven de strijd met de Rooien dus wel aan. Die ploeg, IJsselmeervogels, ververste een groot deel van de selectie na het vorige, mislukte seizoen. Met spelers als Bram Meurs (Narón), Peter Messemaker (Noordwijk), Bas Mooij (Sparta Nijkerk), Lion Axwijk (AGOVV Apeldoorn), Ferdinand Katipana (SC Cambuur-Leeuwarden), Michael Thé (Feyenoord) en Kevin Winter (FC Lisse) werd er kwaliteit genoeg gehaald. Aan trainer Roy Wesseling de taak snel een eenheid te vormen van zijn nieuwe keurkorps.

De voornaamste outsiders zijn Sparta Nijkerk, DOVO, GVVV en Kozakken Boys. Sparta Nijkerk werd vorig seizoen bijna kampioen, maar bezweek kort voor het einde aan de druk. Nu is trainer Hans van Arum vertrokken naar Jong Vitesse, terwijl bepalende spelers als Bas Mooij en Salim Amerzgiou naar de Spakenburgse grootmachten trokken. Het is afwachten of de vervangers van deze spelers en de nieuwe trainer Henny Lee wederom zo goed kunnen presteren. De buren DOVO en GVVV uit Veenendaal hopen ook bovenin te eindigen. DOVO versterkte zich behoorlijk, met spelers als Daniël Kops (Geinoord), Brayton Biekman (Rijnsburgse Boys), Bas Dreef (Bennekom) en Leon Toonen (terug van Vitesse). GVVV hield de beste spelers bij de club, op Wouter van Hoof (naar IJsselmeervogels) na. Vorig jaar eindigde men sterk en die lijn wil de club doortrekken. Verrassend was de komst van de ervaren spits Dennis van Meegdenburg, al meer dan tien jaar jaarlijks veel scorend voor Bennekom.

Kozakken Boys hield dit seizoen eens wel de groep bijeen, waar het in Werkendam jaarlijks een duiventil leek. Met de kleine en rappe aanvallers Marruchen Zimmerman, Andro Franca (gekomen van NAC) en Richie Basoski (gekomen van Baronie) wil trainer Ad van Seeters op zijn Spaans gaan spelen, naar het voorbeeld van de Europees kampioen. Slechts het verlies van linksback Samuel Scheimann aan FC Den Bosch lijkt niet goed opgevuld. Hoek zweeft hier een beetje tussen. Als de Zeeuwen een goed seizoen draaien, kunnen ze bij de eerste vijf komen. Doelman Joan van Belzen, gelinkt aan diverse profclubs in Nederland en België, bleef de ploeg in elk geval trouw. Onlangs werd men echter opgeschrikt door het ineenstorten van trainer Paul Telussa tijdens een oefenduel. Hij mag voorlopig niet coachen.

De overige ploegen richten zich vooral op handhaving. AFC Ajax bijvoorbeeld, dat altijd technische spelers heeft. Die ploeg zag echter topscorer Sergio Cameron vertrekken naar Katwijk, maar haalde daar Regillio Simons (FC Türkiyemspor) voor terug. Bennekom had voor de start van de competitie al financiële problemen en het is maar de vraag in hoeverre die zullen doorwerken. Geinoord houdt al enkele jaren knap stand. Dit seizoen hoopt men met de routine van Dennis van der Steen (IJsselmeervogels) nog eerder veilig te zijn dan in de afgelopen jaren. Het uit de hoofdklasse A overgeplaatste Zwaluwen ’30 / Henver wil laten zien dat de onverwachte handhaving van vorig seizoen geen incident was. Met de komst van Patrick Leeflang (Katwijk) en vier spelers van FC Volendam, plus het behouden van topscorer Roel de Vries, zijn de ambities duidelijk.

De drie promovendi in deze competitie zijn Volendam, dat topscorer Kees Tol naar SC Cambuur-Leeuwarden zag vertrekken, SDC Putten en Jodan Boys. Waar Putten vooraf de grootste degradatiekandidaat lijkt, zou Jodan Boys best eens kunnen verrassen. Vorig seizoen zat men na de winterstop in een heuse flow, die promotie opleverde. Ook in de voorbereiding presteert de club uit Gouda goed, met aanvallend voetbal. Het eigen kunstgras kan ook wel eens een voordeel zijn.

Tot slot de meer op het oosten gerichte hoofdklasse C, waarin HHC Hardenberg na twee titels op rij weer topfavoriet is. Met Jan van Raalte als vervanger van succestrainer Michel Jansen, nu hoofd opleidingen bij FC Twente, gaat men voor de derde titel op rij. Toppers als Gerard Kocks, Gerben Tieltjes, Martijn Berger en Kenny Kroeze bleven, terwijl men in ex-prof Tony Alberda (ONS Sneek) een nieuwe spits haalde.

De concurrentie moet vooral komen van Be Quick ’28, Excelsior ‘31 en Harkemase Boys. Bij Be Quick ’28 zorgen financiële problemen echter voor onrust. De selectie is, met spelers als Dennis Heijkamp (gekomen van Sparta Nijkerk), Tom IJzerman (gehaald van HHC Hardenberg), Eric Jan Lijzen, Edwin Starke, Stephan Rahantoknam en Marino Promes echter nog altijd sterk. Excelsior ’31 nam afscheid van het duo Asterix & Obelix, ofwel de spitsen Dennis Sepp en Erwin Looms. Met het terughalen van Sjors Brugge (Go Ahead Eagles) en het aantrekken van Niki Leferink (FC Emmen), Jan Michels (AGOVV Apeldoorn) en Hein Hulshof (Quick ’20) versterkte men zich prima. Promovendus Harkemase Boys werd vorig seizoen oppermachtig kampioen in de eerste klasse E. Met diverse ex-profs in de gelederen wil trainer Henk de Jong in één keer doorstomen naar de top van de hoofdklasse en dit is zeker mogelijk.

Iets op de achtergrond zijn clubs als WHC, met de ex-profs Melchior Schoenmakers en Biko Brazil als nieuwelingen, ONS Sneek, dat in 2006 nog kampioen werd, en het immer fysiek spelende SC Genemuiden de outsiders. SC Genemuiden haalde de sterke verdediger Erik Rotman als voornaamste nieuweling.

De overige clubs lijken vooral te mikken op handhaving. Het door voormalig FC Emmen-goalgetter Michel van Oostrum getrainde Berkum bijvoorbeeld, dat weer promoveerde na een degradatie in 2007. Flevo Boys hoopt weer op de goals van de ervaren spits Remco Bangma, terwijl Go Ahead Kampen alle hoop vestigt op de vorig seizoen ook door profclubs gevolgde Jurrian Zandbergen.

Dan is er nog het uit de hoofdklasse B gekomen Nunspeet, dat vorig seizoen lang tegen degradatie streed. Dit deden ook PKC ‘83 en Staphorst vorig seizoen, in hun debuutjaar in de hoofdklasse, met succes. PKC ’83 uit Groningen had in spits Cuneyt Karakaya zelfs een heuse revelatie. Oranje Nassau tenslotte wordt bijna altijd als degradatiekandidaat gezien. Toch weten de Groningers zich vaak verrassend te handhaven. Ook dit seizoen zullen zij de huid duur verkopen.