Vuelta start met zes Hollanders

ErikHK
De Vuelta, dat zaterdag zal beginnen met een tijdrit, zal bestaan uit zes Nederlandse renners. De grote winnaar van de gouden leiderstrui van vorig jaar, Denis Menchov, is er dit jaar niet bij in Spanje.

De Nederlanders die zaterdag op de fiets stappen in Granada zijn Robert Gesink, Marc de Maar, Pieter Weening, Karsten Kroon, Stef Clement en Maarten Tjalingii. Gesink wordt de kopman van de Rabobank ploeg. De 22-jarige renner maakt hierdoor zijn debuut als leider van de ploeg.

Denis Menchov, die onder contract staat bij Rabobank, is er dit jaar niet bij. De Rus was vorig jaar de beste en won de gouden leiderstrui. De Rabo-renners kunnen de leiderstrui ook dit jaar winnen, al is er sterke concurrentie van onder meer de Astana-ploeg. Er zal in die ploeg gereden worden voor Alberto Contador, voormalig winnaar van de Giro en de Tour. Contador heeft dit jaar niet deel mogen nemen aan de Ronde van Frankrijk, waardoor hij nu fitter is dan bijvoorbeeld Carlos Sastre, die ook deelneemt aan de Vuelta.

Verdere favorieten voor de eindzege zijn Alejandro Valverde en Damiano Cunego. Beide renners reden dit jaar de Tour de France, waarin ze zich niet van hun beste kant konden laten zien. Nu zaterdag de Vuelta begint, kunnen de renners van Caisse d’Epargne zich revancheren.

De Vuelta neemt drie week in beslag, en zal worden afgesloten op zondag 21 september in Madrid. Dan weten we wie op de eerste plaats is geëindigd in het algemeen klassement, en vooral hoeveel Nederlanders de ronde hebben uitgereden.