Verhaeren: "Zwemmers te vroeg gepiekt"

Peterselieman
Zwemcoach Jacco Verhaeren steekt de hand in eigen boezem, nadat het zwemtoernooi voor Nederland op een grote deceptie uitgelopen is voor Nederland. De vrouwen wonnen nog wel goud op de 4x100 meter vrije slag, maar daarna kwamen alle Nederlandse zwemmers tekort om medailles te behalen.

"Ik heb verkeerd gepiekt," aldus Verhaeren. "Ik dacht dat ik bij het trainingskamp in Hongkong het laatste zetje gaf, maar uiteindelijk waren de prestaties van Inge Dekker en Marleen Veldhuis daar beter dan hier. Ik ben daar zelf verantwoordelijk voor. Ik had beter moeten weten."

Verhaeren wilde nog niet te veel kwijt over de aanpak voor de toekomst. "Het roer hoeft in ieder geval niet 180 graden om. Anders zouden we paniekvoetbal gaan spelen en dat is niet nodig. Het gaat om een paar details. Wat dat betreft moet ik ook nog met de andere coaches over de andere zwemmers gaan evalueren. Maar dit was allemaal zeer teleurstellend."

Zwemster Marleen Veldhuis weet niet wat er precies aan de hand was in Peking. "Ik heb mij altijd goed gevoeld bij de voorbereiding. Fysiek was ik top. Maar er is wel een verschil tussen goed en goed. Misschien was ik hier toch 98 procent, terwijl het 100 had moeten zijn. Het siert Jacco dat hij bij zichzelf te rade gaat. We kunnen daar alleen maar beter van worden."

Veldhuis baalde van haar teleurstellende vijfde plaats op de vijftig meter vrije slag. "Ik baal hier gigantisch van. Na de 100 meter heb ik geleerd mijn eigen ding te doen. Ik tikte aan met het idee dat ik mijn beste race van dit toernooi had gezwommen. Toen zag ik die vijf, ik geloofde het scorebord weer niet. Dit doet echt heel veel pijn." Mogelijk gaat Veldhuis nog door tot de Spelen van 2012 in Londen. "Ik ben er nog niet uit, maar ik weet in ieder wel dat mijn tijden een stuk beter kunnen."