Nog nooit zoveel judomedailles

Sally (Tessa)
Nederland haalde nog nooit zó veel medailles in het judo op de Olympische Spelen. Momenteel staat de teller op vijf, Ruben Houkes, Elisabeth Willeboordse en Edith Bosch wonnen brons, Deborah Gravenstijn veroverde zilver. En vanmorgen haalde Henk Grol ook brons.

Daarmee zijn dit wat het judo betreft erg goede Spelen. Ter vergelijking: in 1980 was het één bronzen medaille, toen in Moskou. Daar waren onder anderen de Japanners, normaal grootverdieners bij het judo, niet bij door een boycot van die Spelen. Verder terug in de tijd hebben we nog Anton Geesink, lid van het Internationaal Olympisch Comité: in 1964 haalde hij twee gouden plakken. 1972 München was opnieuw succesvol met twee gouden medailles voor Wim Ruska; in 1968 en 1976 was er niets voor Nederland.

In in 1984 in Los Angeles was er geen eremetaal weggelegd voor de Nederlandse equipe, terwijl vier jaar later in Seoul in 1988 het maar een bronzen medaille was. In 1992, Barcelona haalden we twee bronzen medailles; in 1996 in Atlanta haalde Nederland drie bronzen plakken. En in 2000 tijden de Spelen van Sydney haalde Mark Huizinga de enige Nederlandse medaille, wel de mooiste kleur. In Athene in 2004 waren het 4 medailles, waaronder 1 zilveren voor Edith Bosch en 3 bronzen medailles voor Deborah Gravenstijn, Mark Huizinga en Dennis van der Geest.

Alleen Huizinga en Guillaume en Dex Elmont haalden deze Spelen geen plak in het judo. Morgen mogen nog Dennis van der Geest (klasse boven 100 kg) en Carola Uilenhoed (klasse boven 78 kg) aantreden. Het lijken iedere keer weer meer plakken te worden, dus wie weet bij Londen 2012...