Coulthard: "Tankverbod voor meer spanning"

Stefan (sportfreak)
Terwijl de FIA met allerlei ingewikkelde regels probeert de spanning in de Formule 1 terug te brengen is de oplossing volgens David Coulthard simpel. Het bijtanken tijdens races zou verboden moeten worden.

In de jaren tachtig en de eerste helft van de jaren negentig was bijtanken ook al verboden, maar dat verbod werd in 1994 opgeheven. Op dit moment moet men verplicht één pitstop per race maken, in een race moet met zowel de zachte als de harde band worden gereden.

"Het bijtanken tijdens een Grand Prix zorgt ervoor dat het een soort van sprint tussen de pitstops wordt, in plaats van een echte race. Met een volgetankte auto komt het veel meer aan op de coureur om de banden en remmen te sparen. Bovendien kan je - als de banden het volhouden - besluiten om de race zonder te stoppen uit te rijden, terwijl iemand anders misschien wel twee keer een pitstop maakt. En omdat het gewicht van de auto steeds anders is, verandert ook de prestatie en het gedrag van de auto. Dat zorgt voor meer inhaalmogelijkheden en dus meer spektakel", aldus Coulthard in zijn collumn op de website van het Engelse ITV.

"Je ziet nu, als het droog is, bijna nooit meer iemand die achteraan is begonnen een race winnen. Dat komt omdat de racesnelheid eigenlijk een afspiegeling is van de kwalificatiesnelheid. Verrassend is dat niet, want de omstandigheden zijn bijna hetzelfde. Dus als er meer spanning en spektakel moet komen in de races, dan moet naar mijn mening het bijtanken verboden worden", aldus de 37-jarige coureur van Red Bull, die tevens beweert dat zo’n verbod aansluit op het doel van de FIA – het 'groener' maken van de Formule 1. "Als de FIA elk team voor de race een vaste hoeveelheid brandstof geeft dan móeten zij wel proberen om daarmee zo zuinig mogelijk om te gaan."