Burghardt wint 18e etappe

Sven (Svensational)
In een 196.5 kilometer lange etappe van Bourg-d’Oisans naar Saint-Étienne was het Marcus Burghardt van Team Colombia die als eerste over de streep kwam. In de sprint was hij te snel voor Carlos Barredo van Quick-Step.

Rond half één stonden er 150 man aan de start voor de achttiende rit van deze Tour. Zeven man ontsnapten al vroeg en leken teruggepakt te worden door het peloton, dat op het naar beneden lopende vals plat goed de vaart erin hield met een gemiddelde snelheid van 55 kilometer per uur. Eén van de zeven sprong weg uit de groep bij de beklimming van de Col de Parmenie (derde categorie), te weten Barredo. In de afdaling wist Burghardt zich bij hem te voegen.

Vanad toen waren er twee koplopers, drie achtervolgers (Feillu, Le Mevel en Astarloza), en een peloton dat op tien minuten van de koploers reed. Achter het peloton nog reed Damiano Cunego, de Lampre-kopman was ten val gekomen en kon het tempo niet meer bijbenen. Ondanks de hulp van drie ploegmaten werd hij op maximaal 22 minuten gereden.

De twee koplopers waren ondertussen bezig elkaar te verrassen. Barredo deed verschillende pogingen om weg te rijden en schroomde niet om dit te doen als Burghardt net bezig was zijn jasje dicht te doen en dus even niet erbij was. Ook Burghardt poogde een keer weg te rijden maar uiteindelijk reden de twee toch samen naar de finish. Daar werd er lang gewacht met de aanvang van de sprint, uiteindelijk was het Burghardt die als eerste aanzette en daarmee direct Barredo achter zich liet. De rijder van de toch al zo geplaagde Quick Step-formatie kwam vloekend en tierend over de streep.

De achtervolgers kwamen op 3.33 binnen, het peloton onder aanleiding van Freire op 6.50. Cunego kwam na 20.12 als laatste de streep over rijden.