Ten Dam: "Iets te hard en je ligt"

Sally (Tessa)
De renners zouden normaal gesproken per fiets van de finishplek in Prato Nevoso naar de teambus gereden, maar omdat de wegen spekglad waren, werd besloten de Rabobank-renners per auto te vervoeren.

Laurens ten Dam merkte op: "Op de fiets is het te gevaarlijk." Ten Dam, de knecht van kopman Denis Menchov, schrok toen hij Oscar Pereiro Sio een 'doodsmak' zag maken. De Spanjaard ging onderuit op de Col d’Agnel en brak een schouder. "Dat was echt een belachelijk harde valpartij", zei de Nederlander. "Toen zat er behoorlijk wat schrik in het peloton."

Een paar kilometer verder lag hij zelf op de grond toen het peloton een rotonde tegen kwam, en hij was niet de enige. "Zodra er in Italië drie druppeltjes vallen, zijn de wegen meteen spekglad. Als je één trap te hard fietst, dan lig je meteen." Datzelfde overkwam Denis Menchov in de slotkilometers, tijdens de klim naar Prato Nevoso. Na een demarrage ging de Rus in een bocht onderuit, maar hij kwam er nog goed van af. Zijn ketting was er wel afgelopen, dus een andere fiets was nodig. Die was gelukkig snel ter plaatse en hij zette nog eens aan. Hij kwam als achtste over de finish.