[Special] Eerste duel Van Basten als Ajax-trainer

Michel (methodmich)
Vandaag maakte Marco van Basten zijn officiële debuut als trainer van Ajax. De oefenwedstrijd in en tegen Noordwijk werd met 2-5 gewonnen. FOK! sport was erbij.

Sportpark Duinwetering in Noordwijk was volledig voorbereid op de komst van het grote Ajax. In vergelijking met de thuiswedstrijden in de zaterdaghoofdklasse was er nogal wat veranderd. Zo was er achter het doel een extra tribune geplaatst, stond er een snackkar en kon een hamburgerkar natuurlijk ook niet ontbreken. De standjes met diverse fanartikelen van Ajax en de VIP-tent completeerden het beeld van deze middag. Trainer Marco van Basten werd met zijn assistenten en spelersgroep ook nog eens via een heuse sluipweg richting kleedkamers geleid, zodat duidelijk was dat de organisatie dik in orde was.

Het weer werkte ook nog eens behoorlijk mee. Af en toe wat kleine buitjes, maar ja, in Noordwijk waait het nu eenmaal altijd en dus waaiden deze buien over voor de bezoekers goed en wel hun paraplu gepakt hadden. Als de zon dan ook nog eens stiekem door de wolken gepiept kwam, werd het nog aangenaam ook. Aangenamer dan het spel van de Amsterdammers, want die vielen vanmiddag eigenlijk wat tegen. Natuurlijk was het de eerste wedstrijd en hebben de spelers de nodige zware trainingsarbeid in de benen, maar toch was er op meer gehoopt van Amsterdamse kant. Diverse supporters maakten zich vooral voor rust af en toe kwaad op hun helden, waarbij onvermijdelijk de miljoenensalarissen werden afgezet tegen de op zich ook niet verkeerde vergoedingen die de Noordwijk-spelers krijgen.

Van Basten kon in Noordwijk geen beroep doen op de EK-gangers Maarten Stekelenburg en Klaas-Jan Huntelaar, terwijl recordaankoop Miralem Sulejmani eveneens aan de kant bleef. Ook niet binnen de lijnen gesignaleerd in Noordwijk: Gabri, Bruno Silva en Rasmus Lindgren. Dennis Gentenaar keepte de hele wedstrijd. Voor rust vormden Jurgen Colin, Gregory van der Wiel, Jan Vertonghen en Urby Emanuelson de achterhoede. Het offensief ingestelde middenveld bestond uit Jeffrey Sarpong, Kennedy Bakirçioglu en Robbert Schilder, terwijl Dennis Rommedahl, Leonardo en Kenneth Perez de voorhoede bezetten.

Uiteraard was Ajax de ploeg met het meeste balbezit, maar echte hoogtepunten waren er voor rust nauwelijks. De ploeg schoof plichtmatig de bal rond en zelden was er een individuele actie die de supporters op de banken kreeg. De meeste dreiging kwam dan nog van Dennis Rommedahl. De Deen toonde zich van zijn menselijke kant, toen hij al snel na de aftrap een voorzet gaf, die via een Noordwijker op het hoofd van een jongetje van een jaar of acht belandde. Deze was in tranen, maar werd getroost door de rappe rechtsbuiten. Leonardo liet af en toe leuke dingen zien, maar de beste man voor rust was Jeffrey Sarpong.

Het was ook Sarpong die de eerste Amsterdamse goal van het seizoen maakte, na een korte combinatie door het centrum. Het applaus was echter net verstomd toen Celcius Grant, een week eerder al een plaag voor de defensie van AZ, op links door mocht lopen en ongehinderd kon voorzetten. Bij de tweede paal kopte Jeroen Ketting de gelijkmaker binnen. Ajax kwam weer op voorsprong via Leonardo. Hij was sneller dan de uitlopende goalie Raymon Kuipers, passeerde hem en schoof beheerst binnen. Kuipers, die licht geblesseerd aan het duel was begonnen, wist later een tweede treffer van de Braziliaan te verhinderen met een goede redding. Na een half uur kwam Robert Spaan in de goal, die na twee jaar blessureleed tot de rust zijn rentree mocht maken. Hij was getuige van de gelijkmaker. De snelle Grant had eerder na een gewonnen sprintduel met de uitstormende Gentenaar de bal van een meter of vijfendertig nog naast gemikt, maar Noordwijk wist toch te scoren. Het was wederom Jeroen Ketting die vanaf de rand van de zestien knap binnenschoot. De ex-prof van clubs als Haarlem, Volendam en Cambuur maakte dus zijn tweede goal en lag bepaald niet aan de ketting bij Van der Wiel. De beste scoringskans was daarna nog voor Noordwijk, toen Nixon Dias met een ziedende halve omhaal net naast de goal van Gentenaar mikte. Rusten met 2-2, dat viel Ajax ongetwijfeld niet mee.

Na rust stuurde Van Basten dan ook een vrijwel volledig nieuw team het veld in. Gentenaar zag nu George Ogararu, Vurnon Anita, Thomas Vermaelen en Donovan Slijngard voor zich in de defensie, Laurent Delorge, Jan-Arie van der Heijden en Siem de Jong vormden het middenveld en voorin was Spaans de voertaal met Luis Suárez, nieuweling Dario Cvitanich en Albert Luque. Nadat invaller Maik van Zanten namens de gastheren voor het eerst gevaarlijk werd, scoorde Ajax de 2-3 op de counter. Cvitanich vond Suárez, die bleef goed kijken en zag Luque vrij staan. De peperdure Spanjaard versloeg Noordwijk-doelman Mark Smith en liet zo zien dat hij toch wel kan scoren.

Ajax wist daarna ook niet echt te overtuigen. Opnieuw leek de echte drive om er wat van te maken te ontbreken. Slechts Suárez en Cvitanich deden voorin af en toe iets leuks, terwijl Van der Heijden liet zien grote kwaliteiten als passende speler te hebben. Omdat Ajax echter niet echt kansen kreeg en doelman Smith slechts twee keer echt testte, bleef ook Noordwijk kansrijk. Een te scherpe voorzet van Stefan Mertens, na een knappe actie, werd echter niet binnen gelopen, zodat de 3-3 uitbleef. In de slotfase zette Ajax nog eens aan en gaf de score een draaglijker gezicht. Jan-Arie van der Heijden showde zijn traptechniek weer eens, door met een mooie boogbal de 2-4 te scoren. Direct na de aftrap veroverde Ajax de bal opnieuw en was Van der Heijden even later weer de man die kon afwerken. Nu mikte de middenvelder uit Schoonhoven echter op de paal, waarna Luis Suárez als eerste bij de rebound was en de 2-5 maakte. Pieter Vink floot daarop voor het einde.

De pakweg zesduizend toeschouwers op de Duinwetering waren het er ongetwijfeld allemaal over eens dat 2-5 een enigszins geflatteerde score was. Zij hadden echter toch een vermakelijke middag gehad. De fans van de hoofdklasser vanwege het opnieuw zeer eervolle resultaat, na de 0-3 tegen AZ van een week eerder, de veelal jeugdige Ajacieden vanwege de artikelen in de fanshop en de mogelijkheid om handtekeningen te halen. Van Basten zal ongetwijfeld ook het nodige hebben geleerd over sommige spelers, met name over de defensie na rust, die rommelig voor de dag kwam. Vrezen zal hij echter nog lang niet, in de wetenschap dat talrijke spelers nog moeten aansluiten. De kop is er af, het bouwen kan beginnen.