UCI: geen verrassing opstappen teams

Sally (Tessa)
De internationale wielerbond UCI is niet verbaasd over het gezamenlijk opstappen van de teams uit de ProTour. Dat is te lezen in een communiqué.

"Het besluit was al ver van te voren op te merken gezien de recente bijeenkomsten tussen de teams en ASO", volgens de UCI. De bond haalt met de bewering dat de ASO een eigen koersagenda op wilde stellen, zijn gelijk. ASO organiseert onder andere de Tour de France.

"De UCI constateert dat de teams zich eens te meer hebben overgegeven aan de druk van het management van ASO, wiens doel de afgelopen vier jaar het vernietigen van de ProTour was. Door de overeenkomst te tekenen die ASO hen heeft opgedrongen, lijkt het erop dat de teams zich willen aansluiten bij een parallelle kalender die ASO als vervanging wil bieden." De UCI zegt zich op verdere stappen te beraden.

Voormalig voorzitter en tevens de bedenker van de ProTour, Hein Verbruggen, is het ook niet eens met het besluit van de teams, dat laat hij weten aan Sporza. "De ploegen zijn met de eisen van ASO naar de UCI getrokken, maar die laatste heeft alle eisen verworpen. Het is dus logisch dat de teams hun ProTour-licentie nu niet willen verlengen", zo vertelde Verbruggen aan de sportzender.

Verbruggen: "De ProTour was er voor de ploegen, maar die gaan liever met ASO in zee. Ik heb het al vaker gezegd: de ploegen zijn compleet in de handen van ASO. De teams moeten beseffen dat ze zich overgeven aan een Franse organisator, met alle gevolgen van dien. Buitenlandse ploegen, zoals Astana in deze Tour, zullen altijd benadeeld worden. De teams accepteren dat blijkbaar. Ze hebben geen toekomstvisie."