Ronaldinho uit op revanche bij Milan

Sally (Tessa)
Na lang onderhandelen is het eindelijk zover: Ronaldinho verhuist van FC Barcelona naar AC Milan. De 'Rossoneri' zijn erin geslaagd een grote naam binnen te halen en de 'Tifosi' zullen derhalve tevreden zijn.

Echter, de vraag is of het Milanese publiek de Ronaldinho van de periode 2003 t/m 2007 te zien zal krijgen of dat Milan een kat in de zak heeft gekocht.

De voetbalkwaliteiten van Ronaldinho staan buiten kijf. Je hoeft geen groot kenner te zijn om te kunnen zien dat deze 28-jarige man uit Porto Alegre (wereldvoetballer van het jaar in 2004 en 2005) een aardig balletje kan trappen. Sinds zijn komst in 2003 bezorgde hij de fans van Barcelona dan ook talloze hoogtepunten.

Wie herinnert zich niet de beroemde punter in de Champions League-wedstrijd tegen Chelsea op Stamford Bridge? Of die fantastische omhaal in de Spaanse competitie tegen Villarreal? Om nog maar te zwijgen over de galavoorstelling tegen Real Madrid in Bernabeu eind 2005. De Braziliaan kreeg destijds zelfs een staande ovatie van het Madrileense publiek. Iemand die dat voor elkaar krijgt, moet wel een van de grootste voetballers ooit zijn.

Ook zijn nieuwe werkgever AC Milan had in de loop der jaren te lijden onder de fantastische ingevingen van Dinho. De assist op Ludovic Giuly in de halve finale van de Champions League in 2006 was briljant en ook de actie voorafgaand aan de 2-1 in de groepsfase in het seizoen 2004/2005 moet worden ingeschaald in de categorie 'uniek'.

Het afgelopen seizoen begon het standbeeld Ronaldinho echter scheurtjes te vertonen. De Braziliaan speelde vaker niet dan wel, zijn fysieke gesteldheid zou ver onder de maat zijn geweest en hij zou vaker op de dansvloer van een nachtclub hebben gestaan dan op het trainingsveld.

Weg was de dribbel die vijandelijke defensies uit elkaar reet. Weg was die plotse versnelling die elke verdediger tot wanhoop dreef. En die fantastische goals? Nauwelijks gezien het afgelopen jaar.

Het oogde allemaal wat blasé en daarom is de overstap naar Milan misschien wel de juiste keuze. Het kan voor een nieuwe prikkel zorgen bij de Braziliaan, die al zoveel gewonnen heeft in zijn carrière.

Zijn grootste uitdaging gaat hij echter komend seizoen aan, namelijk het terugveroveren van de harten van de voetballiefhebber. Iedereen is benieuwd of Ronaldinho in Milaan die dingen kan laten zien die hem zo groot hebben gemaakt.

Met landgenoten als Kaka en Pato om zich heen beschikt Ronaldinho over de ideale omgeving om zich te revancheren. Deze Braziliaanse tridente heeft het in zich om de Serie A komend seizoen te betoveren.

Het is daarom ook te hopen dat de pure liefhebber weer in Ronaldinho opstaat. Alleen op deze manier zullen we weer van zijn prachtige acties, splijtende passes en wonderschone goals kunnen gaan genieten. Milaan en de gehele voetbalwereld houden de adem in...

(Tommy van Eldik/Goal.com)