Wielerploegen stappen uit ProTour

Sjors (Sj0rSz)
Alle grote wielerploegen zullen in 2009 niet meer deelnemen aan de ProTour, de cyclus van topwedstrijden die door de internationale wielrenunie (UCI) wordt georganiseerd. De teams maakten dit dinsdag, tijdens de rustdag in de Tour de France, gezamenlijk bekend.

"Unaniem is besloten de ProTour-licentie voor 2009 niet te vernieuwen," is in een verklaring te lezen. In 2005 werd de ProTour in het leven geroepen. Deze cyclus zorgde ervoor dat de teams gegarandeerd een startbewijs tijdens de grote wedstrijden zouden ontvangen. Toch heerst er al lange tijd onrust. De organisatoren van de drie grootste wielerrondes, Tour de France, Vuelta Espaņa en Giro d'Italia, en de UCI zorgden de laatste jaren namelijk voor een devaluatie.

Harold Knebel, directeur van Rabobank, liet overigens wel weten dat het nog geen definitief 'nee' is tegen de ProTour. "De achttien ProTourploegen hebben bij de UCI en de organisatoren van wedstrijden een voorstel neergelegd voor de toekomst, waarmee de UCI niet wil instemmen. Daardoor hebben wij nu gezegd: Het is ons menens, wij vragen de nieuwe licentie niet aan."

Het voorstel is inmiddels positief door de organisatie ontvangen. "Het houdt in dat de achttien grote teams twee jaar startrecht krijgen in alle grote wedstrijden, waarna een selectiecommissie in het leven wordt geroepen die vanaf dan gaat bepalen welke ploeg mag starten."

Volgens Knebel zal de commissie uit afgevaardigden van alle partijen bestaan. "Daar zitten de organisatoren, de ploegen en de UCI in. Zij hanteren objectieve criteria, zoals het biologisch paspoort. Er moet bovendien een onafhankelijke en regelgevende organisatie komen die dopingcontroles uitvoert, zie daar de nieuwe rol voor de UCI."