De Haan maakt selectie OS bekend

Bas (skittelman)
Bondscoach Foppe de Haan heeft vandaag zijn definitieve selectie van achttien spelers voor de Olympische Spelen in Beijing bekend gemaakt. Belangrijkste afvallers zijn Luigi Bruins en Ismaïl Aissati.

De drie dispensatiespelers die Foppe de Haan heeft opgeroepen zijn Gerald Sibon, Roy Makaay en Kew Jaliens. Laatstgenoemde speler maakte geen deel uit van de Olympische selectie die in mei in Zweden deelnam aan een vierlandentoernooi. In vergelijking met de Zweden-groep zijn ook Royston Drenthe - die tijdens het vierlandentoernooi ontbrak als gevolg van een blessure - Ryan Babel en Urby Emanuelson toegevoegd. Babel en Emanuelson maakten in mei nog deel uit van de selectie van het Nederlands elftal.

Naast de achttien China-gangers heeft coach Foppe de Haan tevens vier reservespelers aangewezen. Dit zijn keeper Tim Krul, verdediger Christian Kum, middenvelder Siem de Jong en aanvaller Nordin Amrabat. In overleg met de clubs, spelers en technische staf van het Olympisch elftal is besloten dat dit kwartet zich volgende week niet meldt in Oisterwijk en evenmin afreist naar Azië; ze trainen mee met hun clubs en zullen in geval van een blessure aan de groep worden toegevoegd.

"Kiezen is altijd moeilijk", legt De Haan uit. "Maar de keuze is natuurlijk niet in één dag gemaakt. Daar gaat een lang traject aan vooraf. Een aantal spelers, zoals bijvoorbeeld Dirk Marcellis, staan buiten discussie. Bij sommige spelers hangt de keuze weer van andere factoren af."

"Kijk bijvoorbeeld naar Jeremain Lens. Hij heeft een blessure aan een van zijn middenvoetsbeentjes. Weliswaar zit hij in de eindfase van zijn herstel, maar het is toch een risico. Een dergelijk risico nemen we ook al met de enkel van Ryan Babel. Eén speler is genoeg. De keuze tussen Lens en Babel is daarom uiteindelijk in het voordeel van Babel uitgevallen."

De selectie van het Olympisch elftal ziet er als volgt uit:

Doel: Piet Velthuizen (Vitesse), Kenneth Vermeer (Ajax)

Verdediging: Kew Jaliens (AZ), Calvin Jong-A-Pin (sc Heerenveen), Kees Luijckx (AZ), Dirk Marcellis (PSV), Erik Pieters (PSV), Gianni Zuiverloon (West Bromwich Albion)

Middenveld: Otman Bakkal (PSV), Urby Emanuelson (Ajax), Jonathan de Guzman (Feyenoord), Hedwiges Maduro (Valencia), Evander Sno (Celtic)

Aanval: Roy Beerens (sc Heerenveen), Ryan Babel (Liverpool), Royston Drenthe (Real Madrid), Roy Makaay (Feyenoord), Gerald Sibon (sc Heerenveen)

Reserves: Nordin Amrabat (PSV), Siem de Jong (Ajax), Tim Krul (Newcastle United), Christian Kum (ADO Den Haag).

Standby-lijst: Ismaïl Aissati (PSV), Istvan Bakx (KV Kortrijk), Wout Brama (FC Twente), Luigi Bruins (Feyenoord), Lorenzo Davids (NEC), Ryan Donk (AZ), Henrico Drost (sc Heerenveen), Marvin Emnes (Middlesbrough), Tom Hiariej (FC Groningen), Jeremain Lens (AZ), Frank van der Struijk (Vitesse)