Ten Dam goed in eerste bergetappe

Peterselieman
Rabo-renner Laurens ten Dam is de eerste pyreneeënrit goed doorgekomen. De 27-jarige debutant kwam binnen in de groep met favorieten en eindigde vandaag op de 38ste plaats.

Riccò kon hij vandaag niet bijhouden: "Die ging echt heel hard, hoor. Ik kon hem niet volgen, dat echt explosieve ligt me niet. Maar verder ging het goed. Op de Peyresourde ging ik met de eerste vijf omhoog, alleen vlak voor de top van de Aspin moest ik er nog even af. In de afdaling kreeg ik een steen op mijn oog, maar kwam ik toch terug bij de groep."

Ploegleider Erik Breukink is tevreden over Ten Dam die Denis Menchov moet ondersteunen in de bergen: "Dat is zo, maar ik had er altijd al vertrouwen in dat hij het zou kunnen. Vanochtend was Laurens wel nerveus, dat zag ik. Hij moest vandaag immers bij Menchov zien te blijven. Maar hij heeft het er heel goed van afgebracht."

Voor de Tour had Menchov aangegeven dat Ten Dam wat hem betreft ideaal van voor de bergen. "Denis vroeg voor de Ronde van Italië al waarom ik Laurens niet meenam, toen had Denis al vertrouwen in hem. Maar ik vond dat vanwege de Tour iets te veel van het goede. Dat Laurens dit werk aankan, wist ik al. Ik zei: Jij komt hier met de besten over de bergen heen. Ik denk dat hij vandaag zelfvertrouwen heeft gekregen. Voor mij is het zaak de druk niet zo ver op te voeren dat hij stijf staat van de zenuwen."

Ook blikten zowel Ten Dam als Breukink vooruit op de etappe van morgen: "Het zal vuurwerk worden," aldus Ten Dam. "Ik ben benieuwd naar wat ik in die etappe voor Denis kan betekenen." Breukink: "Alles hangt ervan af hoe ze de Tourmalet opgaan. Is het oorlog, dan zien we alleen de kopmannen aan het werk. Ons doel is na de Tourmalet nog zo veel mogelijk renners aan de kop te hebben. Op de laatste klim zit het werk erop, dan is het ieder voor zich."