Rasmussen twee jaar geschorst

Sven (Svensational)
Michael Rasmussen is voor twee jaar geschorst wegens het ontlopen van drie out-of-competion dopingcontroles voorafgaand aan de Tour de France van 2007. De wielerbond van Monaco heeft dat vandaag bepaald.

Vorig jaar leek Rasmussen op de eindoverwinning in de Tour af te stevenen, maar werd vier etappes voor het einde door de ploegleiding van de Rabobank uit de Tour gehaald en op staande voet ontslagen. Rasmussen reed op een Monegaskische licentie, vandaar dat die wielerbond de strafmaat mocht bepalen. Rasmussen zal tegen het besluit in beroep gaan bij het internationaal sporttribunaal CAS.

Morgen volgt in Utrecht de uitspraak in de zaak die Rasmussen heeft aangespannen tegen Rabobank. Hij beweert onterecht te zijn ontslagen omdat de ploegleiding op de hoogte zou zijn geweest van het feit dat Rasmussen de dopingcontroles had gemist.

Henri van der Aat, voormalig interim-directeur van de Rabo-ploeg en vertegenwoordiger van de bankploeg in de zaak, vindt de uitspraak niet meer dan logisch. "Rasmussen heeft de UCI op het verkeerde been gezet door te liegen over zijn verblijfplaatsen. Daarop staat volgens de regels een schorsing van twee jaar. Maar het is bizar dat deze uitspraak elf maanden op zich heeft laten wachten. En ik vind het triest voor de organisatoren van de Ronde van Frankrijk dat dit minder dan een week voor het begin van de Tour naar buiten komt."

Voor het hele verhaal over Rasmussen kun je de special nog eens nalezen: Nasleep Rasmussen.