[Upd] Haase geen kans meer op OS

Bas (skittelman)
Robin Haase gaat mogelijk toch naar de Olympische Spelen. Nederlands beste tennisser hoorde deze week van NOC*NSF dat hij niet naar Peking mocht. De internationale tennisfederatie ITF en het Internationaal Olympisch Comitť IOC proberen daar echter een stokje voor te steken.

Haase voldoet aan de eisen van het IOC, maar niet aan die van NOC*NSF. Daarvoor had de huidige nummer 64 van der wereld ooit de vierde ronde op een Grand Slam-toernooi moeten halen. NOC*NSF wil geen uitzondering voor hem maken. In 2004 hield NOC*NSF – ondanks tussenkomst van IOC-voorzitter Jacques Rogge – ook vast aan het eigen selectiebeleid, waardoor Raemon Sluiter niet naar Athene mocht.

Onder dreiging van een spelersboycot en het intrekken van punten voor de wereldranglijst besloot Sluiter, uit respect voor zijn collega’s, zichzelf terug te trekken. De spelersvakbond voor tennisprofs stelde destijds in een reactie: "Bij de volgende Spelen eisen we een absolute garantie dat alle tennissers die zich hebben gekwalificeerd mogen gaan."

Rogier Wassen zal de zaak met veel belangstelling volgen. Hij kwalificeerde zich alleen voor het dubbelspel, maar als Haase niet mee mag doen, heeft hij geen partner. Bij de dames is MichaŽlla Krajicek de enige met een olympisch ticket.

Update:
NOC*NSF heeft inmiddels laten weten niet te zwichten voor de ITF en het IOC. "Ook voor Robin Haase maken we geen uitzondering", stelt NOC*NSF-directeur Marcel Sturkenboom in een reactie. "Regels zijn regels en in Nederland hebben we die aanvullende eisen niet voor niets. We laten een sporter alleen naar de Spelen gaan als die een reŽle kans maakt op een medaille."