FIA verhoogt inschrijfgeld

Peterselieman
Autosportbond FIA is van plan om het inschrijfgeld voor een Formule 1 team om deel te mogen nemen aan het kampioenschap te verhogen naar ¤740.000. Het voorstel moet al in 2009 ingaan, omdat de FIA van mening is dat de teams mee moeten betalen aan de veiligheid en de betere logistiek.

De FIA is van plan om enkele nieuwe veiligheidssystemen te introduceren, waaraan de teams mee moeten betalen. Het duurste systeem behelst panelen die langs de baan worden geplaatst om vlagsignalen van de marshals te verduidelijken. Een ander systeem waar aan gewerkt wordt is het marshalling and positioning system, beter bekend als F1MS. Bij dit systeem kan de wedstrijdleiding de positie van de auto’s nagaan en in de cockpit lampjes op doen lichten die met de vlaggen corresponderen.

Ook moeten de teams de FIA in plaats van hun leveranciers gaan betalen voor de zwarte doos. Deze registreert tijdens een crash allerlei data en is al zes jaar verplicht in de Formule 1. Ook moeten teams gaan betalen voor weersvoorspellingen die via de radio’s verspreid worden. Tot slot moeten de teams meebetalen aan het nieuwe Pit Lane and Garage Network system. Dit systeem moet de miscommunicatie tussen de FIA en de teams vermijden, zoals vorig jaar in Japan. F1MS wordt gekoppeld aan dit systeem.

Volgens de FIA rechtvaardigen deze systemen de verhoging van het inschrijfgeld dat de teams volgend jaar moeten gaan betalen. Er is nog discussie over het budgetplafond en de dure superlicentie.