Van Bommel: "Duitsland en Spanje favoriet"

ErikHK
Mark van Bommel deed dan wel niet mee met het Europees kampioenschap van dit jaar, toch heeft hij zijn twee favorieten voor de finale al uitgekozen. Duitsland en Spanje krijgen alle lof van de Nederlander.

Het volgen van het EK vanuit de Portugese Algarve is voor Van Bommel en consorten zeer aangenaam. De contacten worden via de sms regelmatig gelegd met onder meer Miroslav Klose. Zelf kon van Bommel niet ervaren hoe het er aan toe ging in Oostenrijk en Zwitserland. Twee jaar geleden bedankte hij namelijk voor het Nederlands elftal, omdat hij niet langer onder Marco van Basten wilde werken.

“Ik kijk niet gek op van Duitsland”, aldus Van Bommel. “Misschien herbergt de ploeg niet de topkwaliteit van andere landen, maar het is een hecht team. Ze kunnen allemaal met elkaar en gunnen het elkaar. Ik weet namelijk hoe ze met elkaar omgaan. Waar dat vandaan komt? De eerste voorbereidingsweek op een groot toernooi gaan ze altijd met vrouw en kinderen naar het buitenland. Om te relaxen wordt dan gezegd, maar ze trainen er als gekken, wat zich vaak in de loop van het toernooi uitbetaalt.”

Duitsland moet het in de halve finale opnemen tegen Turkije. Van Bommel denkt dat de Turken de kracht van de Duitsers niet aankunnen. “Toch zullen ze niet bang zijn voor Duitsland. Ik vroeg het nog aan Altintop. Zei hij: ‘Heb je ooit een bange Turk gezien’? Vond ik wel mooi.”

Terwijl Bastian Schweinsteiger en Lukas Podolski bij het Duitse elftal altijd in de basis staan, is dat vaak het tegenovergestelde bij hun eigen club. “c Maar die twee hebben zeker kwaliteiten en dat komt er uit nu ze het volledige vertrouwen krijgen van de bondscoach. Komt de bal goed voor de linker van Podolski, dan schiet hij hem door het net. 'Schweini' is iemand met een actie naar voren, een dribbel en hij verwaarloost z'n defensieve taken niet”, aldus Van Bommel over zijn collega's.

Wie onderschat wordt volgens Van Bommel is Miroslav Klose, de spits bij Duitsland. “Gelukkig scoorde hij tegen Portugal, waarmee een last van z'n schouders viel. Maar hij is een speler waar een team op kan bouwen.” De hand van Guus Hiddink is bij Rusland duidelijk te zien, vindt ook Van Bommel. “Voor Guus zou ik het leuk vinden.” Maar toch denkt de voormalig PSV’er dat Spanje donderdag sterker is en de finale speelt tegen Duitsland.

“Ze spelen met echte verdedigers en geven bijna geen kans weg. Als team zit het goed in elkaar en ze hebben met Torres en Villa scorende spitsen. Komt bij dat het voetballand Spanje het gewoon verdient. Ze zitten al zolang op zoiets als dit te wachten”, aldus Van Bommel.