Turkse collega's Goal.com over achterhoede

Sally (Tessa)
Vanavond staat de kwartfinale tussen Kroatië en Turkije op het programma. Beide landen gelden als outsiders voor de eindzege. Hoe hoog moeten we de Turken inschatten? Onze partner in voetbalberichtgeving Goal.com vroeg twee kenners van het Turkse voetbal om raad.

Ceyhun Bayel, hoofdredacteur van Goal.com Turkije, is weinig positief gestemd wat betreft de kansen voor Turkije. Volgens hem zal de afwezigheid van centrale verdediger Servet Cetin de Turken gaan opbreken.

"Turkije heeft problemen achterin. In de vorige wedstrijden speelde alleen Servet goed, dat kun je terugzien in de statistieken," zegt Ceyhun. "We hebben vijf goals in drie wedstrijden tegen gekregen. Servet zal er vandaag niet bij zijn, waardoor de Kroaten er met gemak twee zullen maken."

Onze Turkse collega hoopt dat de positieve invloed van de wedstrijd tegen Tsjechië bij de spelers zal doorwerken vanavond. "De spelers hebben door deze wedstrijd meer zelfvertrouwen gekregen. Als ze de bal hebben, kunnen ze alles. Maar vanavond zal er geen Tsjechië als tegenstander zijn."

Het creatieve middenveld van de Kroaten zal volgens Ceyhun de doorslag gaan geven. "Modric, Kranjcar en Rakitic zijn drie creatieve spelers die makkelijk gaten in de Turkse defensie zullen vinden om hun spitsen te bereiken."

Ceyhun verwacht dan ook dat Turkije vanavond zijn Waterloo zal vinden. "Ik denk dat het net zo'n wedstrijd als tegen Portugal wordt, dus 2-0 voor Kroatië."

Veli Güngor, onze Turkse collega in Nederland, onderkent ook de problemen in de achterhoede van Turkije. Hij hoopt dat bondscoach Fatih Terim ervoor kiest om Hamit Altintop een linie door te schuiven, net zoals in de wedstrijd tegen Tsjechië.

"Je zag duidelijk dat hij zich op die positie thuisvoelt. Met drie assists bewees hij gelijk zijn waarde," aldus Veli.

Verder hoopt hij op een goede Arda Turan, die het verschil zou kunnen maken bij de Turken. Veli denkt dat Turkije de ingevingen van de speler van Galatasaray nodig heeft om gaten te vinden in de hechte Kroatische defensie.

In tegenstelling tot Ceyhun verwacht Veli een spannende, gelijkopgaande wedstrijd die weleens langer dan 90 minuten zou kunnen gaan duren. "Turkije is zeker niet kansloos tegen Kroatië," aldus onze collega.