Uitslag Zweden - Spanje

Maikel (WeebI)
Spanje is vrijwel zeker van de kwartfinales, nadat het vanavond Zweden versloeg. De wedstrijd in Innsbruck leek lange tijd in een gelijkspel uit te monden, totdat Spanje in extremis alsnog de punten pakte.

Het waren de Spanjaarden die vanaf de aftrap het beste van het spel hadden. De mogelijkheden die ontstonden werden aanvankelijk niet goed uitgespeeld, maar de eerste hoekschop van de wedstrijd leverde wel een doelpunt op. De corner van Xavi werd kort gespeeld op David Villa. De spits legde terug op David Silva, die op zijn beurt de voet van Fernando Torres vond: 0-1. De Zweden werden hierna wakker, en openden een offensief. Johan Elmander en Henke Larsson kregen vervolgens kansen op de gelijkmaker, maar schoten over en naast.

De druk die Zweden uitoefende op de Spaanse defensie werd na ruim een half uur uitgedrukt in de gelijkmaker. Zlatan Ibrahimović kreeg de bal in de zestien aangespeeld, hield Sergio Ramos van zich af en schoot vervolgens uit de draai binnen. Naar de rust toe werd de ploeg van Luis Aragonés weer sterker. Toch zou er niet meer gescoord worden. Ook niet in blessuretijd, toen Pieter Vink het niet aandurfde een strafschop te geven nadat Silva een beuk kreeg in het Zweedse strafschopgebied.

Zweden begon de tweede helft zonder Ibrahimović, die werd vervangen door mede-ex-Ajacied Markus Rosenberg. Vermoedelijk kreeg de spits last van de kniekwetsuur die zijn EK bedreigde. De Spanjaarden waren lichtelijk beter, maar konden geen grote kansen creëren. Na een klein uur spelen haalde Aragonés het Barcelona-duo Xavi en Iniesta naar de kant. Omdat clubgenoot Carles Puyol in de eerste helft al geblesseerd uitviel waren het al de laatste reserves voor Spanje.

Silva kreeg na deze wissels een enorme kans, maar doelman Isaksson kon zijn inzet keren. Villa gaf hierop opnieuw voor, de poging van Torres ketste ditmaal echter af op een Zweedse verdediger. In de slotfase bleef Spanje de betere, maar kon het de kansen die het kreeg niet te verzilveren. Tot de blessureijd althans, toen Villa ineens aan de Zweedse defensie ontsnapte. De spits die in de eerste wedstrijd al driemaal doel trof wist ook vandaag de goalie te passeren: 1-2.

Spanje gaat nu met zes punten aan de leiding. Zweden blijft tweede met drie punten, maar de puntloze Grieken en Russen hebben nog een duel tegoed.


Karakteristieken

Zweden - Spanje 1-2
15' Fernando Torres 0-1
34' Zlatan Ibrahimović 1-1
90+2' David Villa 1-2

Toeschouwers: 30.000
Scheidsrechter: Pieter Vink (NED)
Stadion: Tivoli Neu, Innsbruck
Gele kaart: Anders Svensson (Zweden), Carlos Marchena (Spanje).

Opstellingen

Zweden: Isaksson; Stoor, Mellberg, Hansson, Nilsson; Elmander (S. Larsson/79), Svensson, Andersson, Ljungberg; Ibrahimović (Rosenberg/46), H. Larsson (Källström/87).

Spanje: Casillas; Sergio Ramos, Puyol (Raúl Albiol/24), Marchena, Capdevila; Iniesta (Cazorla/59), Xavi (Fàbregas/59), Senna, Silva; Villa, Torres.