Uitslag Nederland - Frankrijk

Stefan (sportfreak)
Nederland heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van het Europees kampioenschap. Het klopte Frankrijk met 4-1.

Nederland begon met dezelfde elf namen als in de gewonnen wedstrijd tegen Italië. Bij de Fransen waren drie wijzigingen. Bij Frankrijk waren na het teleurstellende gelijkspel tegen Roemenië Eric Abidal, Karim Benzema en Nicolas Anelka ingewisseld voor Patrice Evra, Sidney Govou en Thierry Henry.

De Fransen hadden een licht overwicht in de beginfase en ook de eerste kans. Ribery kopte na vijf minuten naast. De eerste kans voor Nederland was echter direct raak. Dirk Kuijt kopte een bal uit een corner erin. Hierna wisten beide ploegen weinig kansen te creëren. Een schot van Wesley Sneijder na een kwartier ging een meter over. Ondanks de achterstand zette Frankrijk weinig druk, waardoor Nederland een overwicht kreeg. Na 22 minuten was er de eerste serieuze kans voor Frankrijk. Een schot van Govou werd nog net gekeerd door Edwin Van der Sar.

Na een half uur ontsnapte Makélélé misschien wel aan rood toen hij na een slaande beweging op Rafael van der Vaart geel kreeg. Nog geen minuut later kregen de Fransen opnieuw een kans, maar Govou schoot recht op de Nederlandse keeper. De Fransen bleven gevaarlijk toen van der Sar vlak erna opnieuw moest ingrijpen, ditmaal na een schot van Malouda. De laatste kans van de eerste helft was voor Thierry Henry, hij draaide weg van Andre Ooijer maar ook zijn schot ging over.

De Fransen kregen direct na rust al een goede kans. Na een voorzet van Henry werkte Van Bronckhorst de bal net voor Ribery weg. De Fransen bleven gevaarlijk en Henry kon alleen op Van der Sar aflopen. Hij lobte de bal over de keeper maar daardoor ook over het doel. Nederland kreeg wel een kansje via Sneijder na een voorzet van Robben, maar dat was een simpele prooi voor Coupet. Ondanks het overwicht van de Fransen kwam Nederland na 58 minuten op 2-0. Na een voorzet van Robben kon Robin van Persie vrij inschieten.

Ook hierna bleef Frankrijk gevaarlijk. Van de Sar wist maar net een schot van Ribery uit het doel te houden. Doordat de Fransen meer naar voren gingen spelen kwam er ruimte voor Nederland. Van Persie leek hierdoor gevaarlijk te kunnen worden, maar er kwam niemand mee om de aanval goed te kunnen afronden. Na 70 minuten kwamen de Fransen dan toch terug tot 2-1, Henry scoorde. Nog geen minuut later werd het echter alweer 3-1. Arjen Robben schoot de bal onhoudbaar achter Coupet. Hierna bleven Les Blues het wel proberen, maar wisten nauwelijks kansen te creëren. De beste kansen waren zelfs voor Nederland door de ruimte die het kreeg. Een kopbal van Van Nistelrooy ging net naast.

De beste kans voor Frankrijk in de slotfase kwam nog uit een vrije trap. Ribery schoot net over. Ondertussen kon Arjen Robben niet meer volledig aan het spel deelnemen. Hij leek weer geblesseerd maar Nederland had al drie keer gewisseld. Desondanks kon Robben nog wel sprinten en een schot van hem ging een halve meter naast. In de blessuretijd kwam Nederland ook nog op 4-1. Wesley Sneijder was de doelpuntenmaker.


Nederland - Frankrijk 4-1
9' Kuijt 1-0
59' v. Persie 2-0
71' Henry 2-1
72' Robben 3-1
90+2 Sneijder 4-1

Toeschouwers: 30.777
Scheidsrechter: Fandel (Dui)
Stadion: Stade de Suisse, Bern
Gele kaart: Ooijer (Nederland), Makalélélé, Toulalan (Frankrijk)

Opstellingen

Nederland: v.d.Sar, Boulahrouz, Ooijer, Mathijsen, v.Bronckhorst, Kuijt (v. Persie/55), De Jong, v.d.Vaart (Bouma/78, Engelaar (Robben/46), Sneijder, v.Nistelrooij

Frankrijk: Coupet, Sagnol, Thuram, Gallas, Evra, Govou (Anelka/75), Toulalan, Ribéry, Makélélé, Malouda (Gomis/60), Henry