Uitslag ItaliŽ - RoemeniŽ

Maikel (WeebI)
ItaliŽ heeft ook de tweede wedstrijd op het Europees kampioenschap niet gewonnen. In ZŁrich hield RoemeniŽ de Italianen op 1-1, en verzaakte het van elf meter zelfs de drie punten te pakken.

ItaliŽ liet in de openingsfase zien dat het de te kloppen ploeg zou zijn. Enkele goede mogelijkheden voor vooral Luca Toni werden echter rakelings naast het doel van Bogdan Lobonţ gewerkt. Na een kwartier spelen kwam ineens de beste kans voor RoemeniŽ, toen Adrian Mutu ontsnapte maar oog in oog met Gianluigi Buffon op de Italiaanse doelman schoot. De Roemenen leken ineens ontwaakt, en waren nog tweemaal dichtbij middels vrije trappen. De laatste, van Cristian Chivu, kwam terug van de paal nadat Christian Panucci deze nog aanraakte. Vervolgens kopten Mirel Rădoi en Răzvan Raţ hard tegen elkaar aan, waarna Rădoi vervangen moest worden voor Nicolae Dica.

Naar de rust toe keerden de betere mogelijkheden weer naar de Italianen terug. Van een meter of vier wist Simone Perrotta de bal niet in het doel te werken, terwijl Lobonţ in de daaropvolgende minuut tot driemaal toe handelend moest optreden om de openingstreffer van Luca Toni te voorkomen. De spits van Bayern MŁnchen leek in blessuretijd alsnog voor de 1-0 te zorgen, maar zijn treffer werd onterecht afgekeurd vanwege buitenspel. Hierdoor zouden de spelers gaan rusten met de stand zoals die bij aanvang ook op het scorebord stond.

In het begin van de tweede helft werden er aan beide zijden veel fouten gemaak. De grootste blunder kwam op naam van Gianluca Zambrotta, die de bal perfect meegaf in de loop van Mutu. De spits faalde ditmaal niet, en ramde de bal hard in het doel van de regerend wereldkampioen. De euforie was echter van zeer korte duur, want een minuut later was het alweer gelijk. Christian Panucci kreeg de bal plots voor zijn voeten toen Giorgio Chiellini een hoekschop terugkopte, en van dichtbij hoefde de verdediger de bal slechts te beroeren om de treffer te maken.

De betere kansen in de tweede helft waren voor de Squadra Azzurri, maar Lobonţ hield zijn ploeg op de been met enkele uitstekende reflexen. Dat ook Buffon kan keepen bewees hij tien minuten voor tijd. Doelpuntenmaker Panucci trok Daniel Niculae naar de grond, en scheidsrechter Tom Henning ōvrebÝ wees direct naar de stip. Vanaf elf meter kon Mutu echter niet voor de hernieuwde voorsprong zorgen, aangezien Buffon de inzet van de aanvaller naast werkte.

De moegestreden Roemenen kwamen in de slotfase niet verder dan hopen dat ItaliŽ niet zou scoren. Ondanks enkele gevaarlijke situaties zou dit ook niet gebeuren, waardoor de landen de punten deelden. ItaliŽ blijft laatste in Groep C, met ťťn punt. RoemeniŽ klimt naar de tweede plaats met hun tweede punt. Frankrijk, dat ook een punt heeft, heeft echter een wedstrijd tegoed. Dat is het duel met Nederland dat later vanavond plaats vindt in Bern.


Karakteristieken

ItaliŽ - RoemeniŽ 1-1
55' Adrian Mutu 0-1
56' Christian Panucci 1-1
81' Adrian Mutu (RoemeniŽ) mist strafschop

Toeschouwers: 30.000
Scheidsrechter: Tom Henning ōvrebÝ (NOR)
Stadion: Letzigrund, ZŁrich
Gele kaart: Andrea Pirlo, Daniele de Rossi (ItaliŽ), Adrian Mutu, Cristian Chivu, Dorin Goian (RoemeniŽ)

Opstellingen

ItaliŽ: Buffon; Zambrotta, Panucci, Chiellini, Grosso; Pirlo, De Rossi; Camoranesi (Ambrosini/85), Del Piero (Quagliarella/77), Perrotta (Cassano/57); Toni.

RoemeniŽ: Lobonţ; Contra, Tamaş, Chivu, Raţ; Petre (Nicoliţă/60), Codrea, Rădoi (Dica/25), Goian; Mutu (Cocis/88), D. Niculae.