[NHL] Red Wings winnen Stanley Cup

Damzkieee
De Detroit Red Wings hebben voor de elfde keer in de historie de Stanley Cup weten te winnen. Door een 2-3 overwinning op de Pittsburgh Penguins is de eindstand in de best-of-sevenseries 4-2 in het voordeel van de Wings geworden, waardoor de enorme cup mee gaat naar Detroit.
In de zesde wedstrijd van de finaleseries was de spanning vooraf opgelopen tot een hoogtepunt. De morele boost die de Pens kregen na hun overwinning van afgelopen maandag was enorm, de vorm was er en de ruim 17.000 toeschouwers in de Mellon Arena waren er van overtuigd dat een zevende wedstrijd nodig zou zijn. Na vijf minuten in de eerste periode werd die overtuiging al iets minder stellig. Brian Rafalski scoorde op aangeven van Henrik Zetterberg de 0-1 vanuit de eerste man-meer-situatie voor de Red Wings.

Na acht minuten spelen in de tweede periode verdubbelden de Wings hun voorsprong. Valtteri Filppula schoot met zijn backhand de puck binnen na een afgeslagen schot van Mikael Samuelsson, en bracht hiermee zijn team in rustiger vaarwater. Een powerplay-goal van Evgeni Malkin maakte hier vijf minuten voor het einde van de tweede periode een eind aan. Op aangeven van Sidney Crosby schoot de Russische aanvaller de puck van dichtbij binnen en gaf de Penguins nieuwe hoop.

Henrik Zetterberg zorgde er na zeven minuten in de derde periode voor dat het thuispubliek compleet stil werd. Zetterberg's schot werd in eerste instantie gepareerd door Penguins-goalie Marc-Andre Fleury. Fleury had de puck echter niet klemvast en werkte al grabbelend de puck over de doellijn. Marian Hossa zorgde nog voor een spannende slotfase door anderhalve minuut voor tijd nog de 2-3 binnen te schieten, maar het mocht niet meer baten voor de Penguins.

Voor de Detroit Red Wings, die in het reguliere seizoen ook al als beste uit de bus kwamen, is het de elfde Stanley Cup in de historie. Aanvaller Henrik Zetterberg werd gekozen tot beste speler van het naseizoen en verdediger Nicklas Lidstrom werd de eerste Europese aanvoerder die de Stanley Cup omhoog mocht tillen. Detroit-coach Mike Babcock werd na afloop gevraagd naar zijn emoties: "Ik kan het nog niet bevatten, maar het maakt me erg emotioneel dat ik dit met het team, de fans en mijn familie kan vieren".