[EK] Special: Turkije

Bas (skittelman)
Tijdens dit EK neemt FOK!sport elk deelnemend land onder de loep. Belangrijk: houd de Specials in gedachten, je hebt ze namelijk nodig voor de EK Pool! Eerder schreven we al over Frankrijk.

Turkije
Turkije is een van de ploegen die in groep A zal moeten strijden om de tweede plek. Samen met TsjechiŽ en Zwitserland zullen ze moeten vechten om een plaats achter titelfavoriet Portugal.

EK-geschiedenis
Turkije stond twee keer eerder op een Europese eindronde. In 1996 werd Turkije kansloos uitgeschakeld in de groepsfase. De mannen van bondscoach Fatih Terim verloren alle drie de wedstrijden van Portugal, KroatiŽ en Denemarken. Na deze afstraffing op het EK leverde Fatih Terim zijn contract in. Vier jaar later speelde Turkije op het EK in Nederland en BelgiŽ. In de groepsfase werd er verloren van ItaliŽ maar door een knappe 2-0 overwinning op gastland BelgiŽ werd de kwartfinale veilig gesteld. In die kwartfinale was Portugal met 2-0 een maatje te groot.Turkije kende haar grootste succes in 2002 op het WK in Japan en Zuid-Korea. Het haalde in het verre oosten de derde plaats. Na tweede te zijn geworden in een poule met BraziliŽ kwam Turkije met een nodig portie geluk met loting in de halve finale. In deze halve finale kwam Turkije opnieuw tegenover BraziliŽ te staan. BraziliŽ won met 1-0 en werd wereldkampioen door in de finale Duitsland te verslaan.Na dit WK liet Turkije het lelijk liggen. Met name het EK van 2004 had eigenlijk gehaald moeten worden, maar in een play-off was het nietige Letland te sterk. Na een 0-1 nederlaag in Letland kwam Turkije in eigen land met 2-0 voor en leek plaatsing voor het EK een feit, maar de Letten vochten zich terug naar 2-2. Hierdoor ging niet Turkije, maar Letland naar het EK in Portugal. Ook twee jaar later strandden de Turken op de drempel van een groot toernooi. Zwitserland was in een inmiddels beruchte play-off, die volledig ontsierd werd door rellen na het laatste fluitsignaal, te sterk.

Road to...
Ook voor het EK in Oostenrijk en Zwitserland kende Turkije een uiterst moeizame kwalificatie. Pas op de een na laatste speeldag werd er moeizaam gewonnen van concurrent Noorwegen. In deze bloedstollende wedstrijd had Noorwegen 100% kansen om een hotel in Oostenrijk en Zwitserland te boeken. Maar Volkan Demirel wist soms op wonderbaarlijke wijze Noorwegen van scoren af te houden. Door deze knappe zege van de mannen van bondscoach Fatih Terim was de laatste wedstrijd tegen het al kansloze BosniŽ-Herzegovina een formaliteit. Ondanks dat wist BosniŽ-Herzegovina flink partij te bieden maar zegevierden de Turken door een goal van Nihat.Nadat Turkije zich wist te plaatsen voor het EK speelden ze een aantal tegenvallende oefeninterlands ter voorbereiding op de eindronde in Oostenrijk en Zwitserland. Tegen Zweden en Wit-Rusland werd er gelijk gespeeld en van Uruguay werd er zelfs met 2-3 verloren.

De ploeg
De meeste ogen zullen deze zomer gericht zijn op spits Nihat Kahveci. De 28-jarige spits van Villarreal, die dit seizoen met 18 treffers topscorer van Villarreal was, had in de slotfase van de kwalificatie cyclus een groot aandeel door zowel tegen Noorwegen (1-2) als BosniŽ-Herzegovina (1-0) het winnende doelpunt te scoren.
Naast Nihat kent Turkije nog enkele bekende spelers zoals de genaturaliseerde Braziliaan Mehmet Aurťlio (FenerbahÁe), Emre BelŲzoğlu (Newcastle United) en Tuncay Şanlı (Middlesbrough). Aangevuld met enkele goede spelers uit de Turkse competitie is de ploeg van bondscoach Fatih Terim er eentje om rekening mee te houden.

EK 2008
Mede door de slechte voorbereiding en de nipte kwalificatie is Turkije niet meer dan een outsider voor de titel. De Turken zullen alle zeilen bij moeten zetten om door de groepsfase te komen. Portugal lijkt een maatje te groot voor Turkije maar tegen TsjechiŽ en Zwitserland zouden ze punten moeten kunnen pakken. Hierdoor zal het gevecht om de tweede plaats in groep A heel interessant worden. Ook de wedstrijd tegen gastland Zwitserland zal een bijzondere lading hebben. De Zwitsers, die Turkije hoogstpersoonlijk toegang tot het WK in 2006 ontzegden, zullen gewaarschuwd zijn voor de Turken. Want wat zou voor Turkije nou een mooiere revanche zijn, dan om Zwitserland op hun eigen EK te verslaan?