[Giro] Cavendish geeft Greipel zege

Sjors (Sj0rSz)
André Greipel van Team High Road heeft na een massasprint de zeventiende etappe in de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. Ploeggenoot Mark Cavendish eiste de tweede plaats voor zich op. Daniele Bennati kwam als derde over de finish.

In eerste instantie leek het er op dat het peloton er voor koos om een tweede rustdag te houden. De eerste kilometers van de etappe van vandaag gingen langzaam voorbij. Francesco Gavazzi (Lampre) en Mikhail Ignatiev (Team Tinkoff) vonden het wat té traag gaan en gingen er vandoor. Yann Huguet (Cofidis) wist nog aan te klampen, waarna de kopgroep was gevormd.

Na 32 kilometer koers had het trio al een voorsprong van meer dan acht minuten. Het peloton was inmiddels wakker geworden en zette de achtervolging in. De voorsprong stagneerde en na bijna 60 kilometer werd de achtervolging op de koplopers serieus ingezet. Het begon er ook steeds meer op te lijken dat de etappe in een massasprint zou uitmonden.

De voorsprong liep steeds verder terug en op de Passo Monte Ceneri, de enige klim van de dag, moest Huguet passen. Kort daarna gaf ook Gavazzi de pijp aan Maarten, waardoor Ignatiev er alleen voor stond. De renner was echter kansloos tegen het naderende peloton, dat door Team High Road werd aangevoerd. Diverse ploegen hadden hun sprinters inmiddels naar voren gebracht.

Een paar kilometer voor de meet bedankte men Ignatiev voor zijn diensten en werd de meute klaargestoomd voor een massasprint. Vlak voordat de Russische renner werd ingerekend, probeerde Jens Voigt (Team CSC) nog weg te rijden. Zijn poging was echter geen lang leven beschoren. In de finale wist Greipel als eerste over de finish te rijden. Alberto Contador (Astana) vertrekt ook morgen met de roze trui om zijn schouders.


Uitslag zeventiende etappe:

#NaamPloegLandTijd
1André GreipelTeam High RoadDuitsland03:27,05
2Mark CavendishTeam High RoadGroot-Brittaniëz.t
3Daniele BennatiLiquigasItaliëz.t
4Erik ZabelMilramDuitslandz.t
5Assan BazayevAstanaKazachstanz.t

Algemeen klassement:

#NaamPloegLandTijd
1Alberto ContadorAstanaSpanje72:14,40
2Riccardo RiccòSaunier DuvalItalië+ 0,41
3Gilberto SimoniDiquigiovanniItalië+ 1,21
4Marzio BruseghinLampreItalië+ 2,00
5Franco PellizottiLiquigasItalië+ 2,05