[Indycar] Uitslag Indianapolis 500

Wouter (ziggyziggyziggy)
Scott Dixon heeft de Indianapolis 500 gewonnen. In een incidentrijke wedstrijd (de langzaamste sinds 2001) wist hij Vitor Meira en Marco Andretti achter zich te houden.

In de eerste ronden na de start pakte Dan Wheldon de leiding over van poleman Scott Dixon en de twee teamgenoten reden weg van de rest van het veld. In ronde 36 werd de tweede neutralisatie gegeven na een crash van Graham Rahal, die zijn wagen in de SAFER-muur zette bij het uitkomen van bocht vier. Het hele veld maakte een pitstop en AJ Foyt IV reed weg uit zijn pits voordat de brandstofslang was afgekoppeld. De wagen vloog in brand, maar niemand raakte gewond. Ironisch genoeg was het de tweede keer in acht dagen dat Foyt's wagen vlam vatte: op Bump Day raakte Foyt een deel van zijn hoofdhaar kwijt bij een pitbrand. De brand zorgde indirect voor veel vertraging voor Foyt, hij moest twee keer terug naar de pits om onder andere zijn helmvizier te vervangen en zijn spiegels te laten ontdoen van het bluswater.

Na de herstart wist Tony Kanaan met de leiders mee te komen en zette het duo onder druk. Veel kans om aan te vallen kreeg hij niet, want na slechts twintig ronden op racesnelheid zette Marty Roth zijn wagen in de muur, toen een groepje wagens Buddy Lazier ontweek, die langzaam naar de pits reed. Helio Castroneves raakte een stuk van Roth's wagen en moest een nieuwe voorvleugel halen. Gelukkig voor hem maakte de rest van het veld ook een stop, zodat de tweevoudig winnaar weinig posities verloor. Darren Manning verloor echter tijdens in de pitstraat een stuk voorvleugel bij een aanrijding met Buddy Lazier en moest de ronde erop weer de pits in.

De eerste helft van de race kende veel neutralisaties. In ronde 79 maakte Jaime Camara een flinke smak in bocht twee, wat opnieuw voor tien ronden onder geel veroorzaakte. Na de herstart had Dixon een langzame ronde, waardoor Tony Kanaan de tweede plaats pakte. Een ronde later kon de Braziliaan ook nog eens de leiding overnemen van Wheldon. Achter het leidende drietal kwamen Marco Andretti en Tomas Scheckter aanstormen en de twee reden het gat naar de leiders dicht. Andretti kwam naast Dixon terwijl de twee op Kanaan stuitten, die wijd ging vanwege een achterblijver. Kanaan spinde en werd in de zijkant geramd door Sarah Fisher. Beide coureurs konden ongedeerd uitstappen, maar voor Kanaan was het opnieuw een Indy 500 die hij niet zou winnen.

De neutralisatie die volgde, werd nog wat verlengd toen Jeff Simmons door een defect aan zijn wagen de pitmuur raakte. Toen het veld uiteindelijk toch weer werd vrijgegeven, plaatste Marco Andretti een geslaagde aanval op de leiding. Ondertussen werd Wheldon aan alle kanten voorbij gereden doordat zijn set banden niet goed werkte. Hij had het geluk dat Justin Wilson een gele vlag veroorzaakte met een crash en Wheldon kon veilig een pitstop maken. Het hielp hem echter niet, want na de herstart viel hij nog verder terug in de rangschikking.

Bij de herstart gingen Dixon en Marco Andretti gelijk voorbij aan Moraes, die een andere pitstopstrategie had, en Helio Castroneves raakte lichtjes de muur terwijl hij de vijfde plaats pakte. De Braziliaan kwam in een fel gevecht om de vijfde plaats terecht met Danica Patrick en Ryan Hunter-Reay. Alex Lloyd schreef even later de crash van de dag op zijn naam, toen hij de muur raakte bij het uitkomen van bocht vier en de pits in spinde. De wagen vernielde en passent de snelheidsradar bij de pitsingang en kwam halverwege de pitstraat tot stilstand.

Vitor Meira plaatste een gewaagde inhaalpoging bij de herstart en pakte de leiding vanaf de derde plaats. Milka Duno werd afgesneden door Lazier en spinde het gras op. Bij de pitstops die volgden, werd Danica Patrick bij het wegrijden geraakt door Ryan Briscoe en beiden vielen uit. Patrick kwam verhaal halen bij Briscoe en kon net op tijd bij hem weggehouden worden. Ondertussen vond een chaotische herstart plaats, met Dixon aan de leiding en Meira op de tweede plaats.

De race liep uit op een klassieke shoot out, met nog zeventien ronden te gaan en Dixon, Meira, Castroneves, Carpenter en Marco Andretti aan de kop. Andretti was de snelste van de leidende groep en reed snel naar de derde plaats. John Andretti dreigde roet in het eten van de leiders te gooien, maar besloot via de pitstraat uit de weg te gaan. Marco Andretti was snel, maar niet snel genoeg. Dixon wist de leiding te behouden en won zijn eerste Indianapolis 500. Meira werd tweede, Marco Andretti pakte zijn tweede podium in drie jaar.

(uitslag volgt)