Pijnlijke nederlaag Jong Oranje

Olga (Nuongirl)
De eerste punten op weg naar het Europees kampioenschap van 2009 in Zweden zijn verspeeld door Jong Oranje. Het elftal onder leiding van bondscoach Foppe de Haan verloor van Jong Zwitserland. Fabian Lustenberger scoorde het enige doelpunt van de wedstrijd kort na rust.

Ondanks het puntenverlies blijft Nederland koploper in groep 5 met vijftien punten uit zes wedstrijden. Tot nu toe had Jong Oranje nog geen doelpunten tegen geïncasseerd. Nederland wordt door Noorwegen gevolgd met tien punten uit vijf wedstrijden.

Het is vrijwel zeker dat Jong Oranje mee zal doen aan de play-offs. De tien groepswinnaars en de vier beste nummers twee kwalificeren zich daarvoor. De zeven winnaars van de play-offs spelen samen met gastland Zweden het EK. De laatste twee edities van het EK werden door Nederland gewonnen, in 2006 en 2007.

“We startten het eerste half uur heel aardig, maar daarna zakten we weg”, zei bondscoach Foppe de Haan na afloop voor de microfoon van RTL. “Voorzetten waren niet nauwkeurig genoeg en we bereikten de spitsen niet. We hadden te veel tijd aan de bal nodig. Dit is heel vervelend, maar het gebeurt.”

De Haan maakt zich geen zorgen. “Deze groep overleven we sowieso. Daar ben ik zeker van.”