[Giro] 'Benna' completeert hattrick

Bram (Chiel-Montagne)
Daniele Bennati heeft zijn derde ritzege in de Giro d’Italia beet. De Italiaan van Liquigas was in de twaalfde rit, een etappe over 172 kilometer tussen Forlì en Carpi, in de massaspurt nipt te sterk voor Mark Cavendish en Robbie McEwen. Giovanni Visconti (Quick-Step) blijft leider.

Na de opeenvolgende puisten die het wielergilde gisteren voor de wielen kreeg, wachtte het peloton vandaag een quasivlakke rit naar Carpi. Voor de spurters één van de laatste, zo niet de laatste kans om nog eens uit te pakken met een overwinning. De spurtersploegen was er dan ook veel aan gelegen om de meute in gesloten formatie naar het toeristische stadje Carpi te loodsen, alwaar diens kopmannen dan dienden te vechten om de ritzege. Kortom, de kroniek van een aangekondigde sprint.

Niet iedereen legde zich echter zomaar neer bij een massale aankomst, zo koos de Bask Dionisio Galparsoro voor het offensief. De renner van Euskaltel ging vanuit het vertrek in de aanval en kreeg een vrijgeleide van het peloton. Binnen 47 kilometer had de nummer 120 uit de algemene rangschikking dan ook al een mooie marge van veertien minuten bijeen gereden.

Maar de sprintersploegen hielden de controle, waardoor de dappere ontsnapping van Galparsoro nimmer enige reële kans van slagen had. Na een solovlucht van maar liefst 163 kilometer kwam alles negen kilometer voor de meet samen. De aangekondigde spurt, op de kasseien van Carpi, werd uiteindelijk een prooi voor Bennati, die Cavendish en McEwen nipt voor bleef. In de algemene rangschikking veranderde er nagenoeg niks, waardoor Visconti ook morgen weer het maglia rosa om zijn lenden draagt.

Uitslag:

#NaamPloegLandTijd
1Daniele BennatiLiquigasItalië4:05:29
2Mark Cavendish Team High Road Groot-Brittaniëz.t
3Robbie McEwenSilence-LottoAustraliëz.t
4Koldo FernándezEuskaltelSpanjez.t
5Paolo BettiniQuick-StepItaliëz.t

Roze Trui:

#NaamPloegLandTijd
1Giovanni ViscontiQuick-StepItalië53:05:46
2Gabriele BosisioLPRItalië+ 5,50
3Alberto ContadorAstanaSpanje+ 6,59
4Marzio BruseghinLampreItalië+ 7,52
5Andreas KlödenAstanaDuitsland+ 7,54