[Giro] Bosisio rijdt solo naar finish

Sjors (Sj0rSz)
Gabriele Bosisio is er in geslaagd om de zevende etappe op zijn naam te schrijven. De renner van LPR reed in Pestocostanzo als eerste over de finish. Vasili Kiriyenka van Tinkoff eiste de tweede plaats voor zich op en Emanuele Sella van Ceramica Panaria werd derde.

Van de favorieten deden Leonardo Piepoli, Riccardo Riccò, Alberto Contador en Danilo Di Luca vandaag goede zaken. Op de Pietransieri wisten zij weg te rijden van het peloton en werden niet meer ingehaald. Kiriyenka zocht al vroeg in de etappe de aanval, wat uiteindelijk in twee groepen resulteerde. Één groep bestond uit zeven renners, namelijk Sella, Fortunato Baliani (Ceramica Panaria), Simon ¦pilak (Lampre), Joan Horrach (Caisse d’Epargne), Félix Cardenas, Gabriele Bosisio (LPR) en Kiriyenka. Zij werden gevolgd door een groep van dertig renners, die niet dichterbij kwamen. Het peloton reed daar weer een aantal minuten achter.

Voordat de eerste klim van de dag begon moesten ¦pilak en Horrach al afhaken. Op de Rionnero Sannitico wist de achtervolgende groep niet bij elkaar te blijven en viel uiteen. Toen de top eenmaal was gepasseerd bleven er nog acht renners over, namelijk ¦pilak, Horrach, Kanstantin Sivtsov (High Road), Mauricio Ardila (Rabobank), Jurgen Van den Broek (Silence-Lotto), Juan Manuel Garate, Alexander Efimkin (beiden QuickStep) en Sylvester Szmyd (Lampre). Ook bij deze groep kon de eerstgenoemde renner het niet bijbenen en moest lossen.

Na deze klim had de kopgroep een voorsprong van meer dan twee minuten, die uiteindelijk steeds verder op zou lopen. In het peloton bepaalden de renners van Astana, onder aanvoering van Maxim Iglinskiy en Assan Bazayev, het tempo. Wij werden bijgestaan door de mannen van Diquigiovanni en Saunier Duval. Op de Pietransieri kwamen de achtervolgers van de kopgroep in zicht. Ardila en Horrach waren de eersten die door het peloton werden opgeslokt. Op 19 kilometer voor de finish moest ook de rest er aan geloven.

Inmiddels begon het peloton zich steeds meer te roeren. De voorsprong van de kopgroep was teruggevallen tot tweeënhalve minuut. Ondertussen plaatste Piepoli (Saunier Duval) een demarrage en wist gelijk een gat te slaan. Al snel zette Di Luca de tegenaanval in en kreeg Joaquim Rodriguez (Caisse d’Epargne), Riccardo Riccò (Saunier Duval) en Alberto Contador (Astana) mee.

De finish kwam steeds dichterbij, wat voor spanningen in de kopgroep zorgde. Sella wist te demarreren, maar alleen Cardenas kon niet volgen. Vervolgens ging Bosisio en wist solo over de meet te rijden. Achter hem deed Di Luca een poging om zoveel mogelijk tijd goed te maken. In het peloton voerde Denis Menchov (Rabobank) het tempo verder op. Toch bleek dit niet genoeg te zijn om de groep bij te halen. Di Luca en Riccò hadden de sprint inmiddels ingezet, waardoor Contador moest passen.


Uitslag zevende etappe:

#NaamPloegLandTijd
1Gabriele BosisioLPRItalië04:55,05
2Vasil KirjenkaTinkoffWit-Rusland+ 0,46
3Emanuele SellaCeramica PanariaItalië+ 1,01
4Félix CárdenasBarloworldColombia+ 1,32
5Danilo di LucaLPRItalië+ 2,04
=Riccardo RiccòSaunier DuvalItaliëz.t

Algemeen klassement:

#NaamPloegLandTijd
1Giovanni ViscontiQuick-StepItalië32:03,01
2Matthias RussGerolsteinerDuitsland+ 0,09
3Gabriele BosisioLPRItalië+ 5,43
4Danilo di LucaLPRItalië+ 7,27
5Emauele SellaCeramica PanariaItalië+ 7,36