Ajax gaat Australische school beginnen

Tiede-Jan (TJDoornbos)
De Australian Football Academy (AFA) gaat met Ajax samenwerken om het Australische voetbal op de kaart te zetten. Er komt een naar de Amsterdamse club genoemde voetbalschool in Sydney te staan, waar in oktober gestart zal worden.

De deal duurt vijfeneenhalf jaar met een optie voor nog vijf jaar. David Magrone, hoogste baas van de AFA, is erg tevreden met de deal. "De deal is voor 95 procent zeker. De CEO van Ajax, Henri van der Aat, was heel positief over ons voorstel toen ik hem sprak in maart. Opvallend is dat Ajax zelf niets hoeft te betalen. "AFA zal de investeringen op zich nemen, in ruil voor het exclusieve gebruik in Australië van de merknaam en de Ajax-methode. Ajax hoeft zelf niet te investeren in de academie en zal amper omkijken hebben naar Ajax Australia," aldus Magrone.

Elk jaar zullen vier talenten van tussen de acht en tien jaar naar Amsterdam gevlogen worden voor een stage. Als ze bevallen heeft Ajax het eerste recht op overname maar betaalt daarbij geen geld. "Ajax zal geen transfersom hoeven te betalen, maar iedere keer als een speler uit onze school wordt doorverkocht, zullen wij een percentage van de transfersom opstrijken.

Bekende Australische spelers die in Nederland gespeeld hebben, zijn Brett Emerton (toen Feyenoord, nu Blackburn Rovers), Tony Vidmar(toen NAC, inmiddels gestopt), Aurelio Vidmar (toen Feyenoord, nu coach van Adelaide United) en Eddy Bosnar (toen Heracles en nu Jef United). Tegenwoordig hebben we met Joey Didulica (AZ), Luke Wilkshire (Fc Twente,) Brett Holman (NEC) en Jason Culina (PSV) nog vier Australische spelers in de Eredivisie.