Buijs: "Met pijn in het hart weg"

Tiede-Jan (TJDoornbos)

Danny Buijs zal met pijn in zijn hart vertrekken mocht er een club komen. De middenvelder, bij Feyenoord meestal rechtsback, wil graag blijven maar mag van de clubleiding vertrekken mits er een club komt.

Al van kinds af aan is de geboren Dordtenaar fan van Feyenoord. Dus toen hij gebeld werd eind augustus 2006 hoefde hij niet lang na te denken. "Ik ging er helemaal niet meer vanuit dat ik bij FC Groningen zou vertrekken. Voor geen enkele andere club dan Feyenoord had ik dat gedaan. Daar heb ik ondanks alles nooit spijt van gehad. Ga maar eens naar Varkenoord en vraag aan al die kinderen wat hun droom is. Ik heb daar ook tien jaar in de jeugd gespeeld. De kans om naar Feyenoord te gaan, krijg je maar één keer. Die heb ik gepakt."

Buijs kreeg in een gesprek met technisch directeur Peter Bosz te horen dat hij rechts op het middenveld kwam te spelen net als bij FC Groningen. "Bij FC Groningen voelde ik me op die positie als een vis in het water. Ik heb Bosz nog gevraagd ‘weet je zeker dat Feyenoord zo wil spelen?’ Als dat niet zo was geweest, had ik er waarschijnlijk toch nog een nachtje over geslapen. Misschien had ik het moeten checken bij Erwin Koeman. Hij heeft me die belofte nooit gedaan. Bosz wel, maar er is weinig van terecht gekomen. Ik heb welgeteld vier keer op die positie gespeeld. Daarna overal en nergens."

"Ik heb mooie dingen meegemaakt, maar er waren ook veel minpunten. Vooral vorig seizoen. Wat er toen is gebeurd, is met geen pen te beschrijven. Dat we uit de Europa Cup werden gezet, was het absolute dieptepunt. Ik kan dat nog niet begrijpen. Twee mooie wedstrijden tegen Tottenham zijn ons afgenomen omdat een paar randdebielen liepen te vechten in Nancy. Wat konden wij daar aan doen?"

Toch zal Buijs geen excuses gaan zoeken waarom hij in De Kuip, voor hem een tempel, niet kon presteren wat in Groningen wel lukte. "Bij FC Groningen was ik een meerwaarde, bij Feyenoord niet. Ik kan wel excuses gaan zoeken, maar dit zijn de feiten. Dan kun je concluderen dat je tekort komt. Ik heb het in de top bij Feyenoord niet waargemaakt. Dat is ook geen schande. Ze hebben me wel kunnen gebruiken. En ik ben van twee jaar Feyenoord niet dommer geworden. Ik heb veel geleerd van grote spelers als Makaay, Van Bronckhorst en Van Hooijdonk." De 25-jarige nummer 7 speelde precies vijftig Eredivisieduels voor Feyenoord waarin hij zes maal doel trof.