Maximumbudget in F1 naar 110 miljoen

Sander (sanger)
Vanaf 2011 mogen de Formule 1-teams per jaar niet meer besteden dan 110 miljoen euro. Deze plannen heeft Tony Purnell, uit naam van de FIA, per brief medegedeeld aan de teams. Het maximumbudget gaat mogelijk zelfs volgend seizoen al in waarbij de bedragen per jaar verlaagd worden tot de beoogde 110 miljoen bereikt is.

Als de plannen doorgang vinden zullen de teams vanaf 2009 maximaal 175 miljoen euro te besteden hebben. In 2010 zal dit bedrag vervolgend worden teruggebracht tot 140 miljoen euro en vanaf 2011 zal dit maximum op 110 miljoen euro blijven staan. Uitzondering op het maximumbudget is de ontwikkeling van motoren, Kinetic Energy Recovery System, marketing en de salarissen van de coureurs en teambazen.

De meningen van de teambazen lopen uiteen. Toch lijken de negatieve opvattingen te overheersen. "De cijfers die ze voor volgend jaar hebben voorgesteld zijn werkbaar, maar Honda is enigszins bezorgd om de afname van het budget na 2009. Daar moeten we nog eens over praten. Door het maximum te laag in te stellen trek je niet alleen marginale projecten aan, je vervreemdt je ook van de autofabrikanten die hoogwaardige technologie willen ontwikkelen," aldus Nick Fry van Honda Racing.

Flavio Briatore, teambaas van Renault, is een eigen mening toegedaan: "Ik besteed nu al veertig procent minder dan het geopperde maximum. Als ik me dus daaraan wil houden moet ik meer geld uitgeven. De Formule 1 maakt deel uit van de economische wereld. En op dit moment voelen we niks van de kredietcrisis, maar dat kan nog komen. De show moet gewoon beter en de kosten moeten minder."