'Regels omtrent versnellingsbak iets aangepast'

Tiede-Jan (TJDoornbos)
De FIA wil de regels omtrent de versnellingsbakken veranderen. Dat zou al bij de GP van Monaco kunnen, mits de World Motor Sport Council het goedkeurt uiteraard.

Nu is het namelijk zo dat topteams zeven bakken meenemen, met alle kosten van dien. En juist de kosten moeten omlaag vindt de FIA, vandaar dat de versnellingsbak al vier races mee moet gaan. In de meeste gevallen is de versnellingsbak een klein geheel in de complete ophanging van een F1-wagen. Dus vaak wordt het allemaal al opgebouwd voor de zekerheid. Ook dat is te duur, en dus spraken alle betrokken partijen in Istanbul om tot een oplossing te komen.

De regels zouden zo gemaakt worden dat een coureur zelf mag kiezen met welke bak hij wil rijden, als zijn eigen versnellingsbak er mee stopt. Er volgen dan wel, zoals nu ook, vijf startplekken straf voor de betreffende rijder. En de nieuwe cyclus van de vier races waarin de schakeldoos moet meegaan begint pas bij de volgende Grote Prijs.

Uitkomst van de regelverandering is dan dat teams maximaal nog maar vijf bakken mee hoeven te slepen en ze hoeven ook niet allemaal hagelnieuw te zijn. Immers kunnen ze van bijvoorbeeld twee oude bakken één versnellingsbak maken.