Pierluigi Collina; een uitstekend arbiter

Sjors (Sj0rSz)
Hij is waarschijnlijk de meest opvallende verschijning, die ooit op een voetbalveld te zien is geweest. Met zijn kale hoofd en aparte blik weet natuurlijk iedereen over wie het gaat, namelijk Pierluigi Collina. Hieronder volgt een special over één van de meest excentrieke scheidsrechters ter wereld.

Wie is Pierluigi Collina?
Pierluigi Collina werd op 13 februari 1960 in het Italiaanse Bologna geboren. In zijn jaren als tiener was de Italiaan al met voetbal bezig. Hij speelde destijds voor de plaatselijke voetbalclub. In 1977 wist men hem echter over te halen om te starten met een cursus tot scheidsrechter. Hier werd uiteindelijk ontdekt dat hij geboren was om arbiter te worden.

Hoe het verder ging
Elf jaar na het begin van de scheidsrechterscursus mocht Collina al in de nationale derde divisie van Italië, de Serie C1 en Serie C2, fluiten. Slechts drie jaar later werd hij al gepromoveerd tot scheidsrechter van de Serie A en Serie B. In deze periode kreeg de Italiaan last van alopecia, dat het verlies van lichaamshaar betekent. Uiteindelijk verloor hij al zijn gezichtshaar en ontstond de opvallende kale verschijning, die iedereen vandaag de dag kent.

In 1995 werd Collina, nadat hij 45 wedstrijden in de Serie A had geleid, door de wereldvoetbalbond (FIFA) op de internationale scheidsrechterslijst geplaatst. Één jaar later was de Italiaan al actief op de Olympische Zomerspelen in Atlanta. Op dit mondiale evenement leidde hij vijf wedstrijden, waaronder de finale tussen Nigeria en Argentinië, in goede banen. In 1999 bereikte hij een nieuwe mijlpaal in zijn carrière. De 48-jarige Italiaan werd door de Europese voetbalbond (UEFA) aangesteld om de finale van de Champions League tussen Bayern München en Manchester United te fluiten.

In 2002 bereikte Collina het absolute hoogtepunt in zijn loopbaan als scheidsrechter. Toen was hij verantwoordelijk voor de finale van het WK voetbal, dat destijds in Japan en Zuid-Korea werd gehouden. In datzelfde jaar moest hij er ook voor zorgen dat de finale van de UEFA Cup, tussen Valencia en Olympique Marseille, in goede banen werd geleid.

Een grote fout
In zijn carrière als arbiter maakte Collina, tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tussen België en Bulgarije, een cruciale fout. Er was nog niet gescoord toen Mbo Mpenza in het strafschopgebied op een foutieve manier werd gestopt. De Italiaan gaf echter geen penalty. Als de Belgen dit buitenkansje wel hadden gekregen, dan hadden ze zo goed als zeker de eindronde van het EK 2004 kunnen bereiken. Een aantal maanden na dit voorval gaf Collina ook toe dat het eigenlijk wel een strafschop had moeten zijn. De Belgen hadden daar echter niets meer aan.

Het laatste optreden
Het Europees kampioenschap voetbal, dat in 2004 werd gehouden, zou het laatste internationale optreden voor Collina als arbiter zijn. De Italiaan bereikte in dat jaar namelijk de maximale leeftijd van 45 jaar. De Italiaanse voetbalbond (FICG) was echter niet van plan de scheidsrechter zomaar te laten gaan en besloot hem nog een jaar actief te laten zijn in de Serie A. Dit zou uiteindelijk niet lang duren. Op 29 augustus hing de Italiaan zijn fluitje aan de wilgen, nadat de FICG hem naar de Serie B had overgeplaatst. De aanleiding hiervoor was het sponsorcontract wat Collina met Opel was aangegaan. Het automerk was namelijk ook sponsor van AC Milan.

De ontvangen prijzen
Collina werd in de periode tussen 1998 en 2003 door de internationale federatie voor voetbalgeschiedenis en -statistieken zes keer uitgeroepen tot de beste scheidsrechter van de wereld uitgeroepen. Tot op de dag van vandaag is nog geen enkele arbiter er in geslaagd om dit aantal te evenaren.

Het leven na zijn afscheid als scheidsrechter
In 2004 kwam er een boek op de markt, dat door Collina was geschreven. Het heeft de titel The Rules of the Game. In het boek gaf de Italiaan zichzelf de kans om zich uit te spreken over het spel waar hij zoveel om geeft.

Twee jaar later werd Collina aangesteld als technisch consulent van de Italiaanse scheidsrechterscommissie. In deze functie begeleidt en coacht hij de scheidsrechters die actief zijn in de Serie A en Serie B.

Op 6 mei was Collina in Nederland. Op Het Plein in Den Haag kregen vijf amateurvoetballers de kans om met Frank de Boer, die tevens ambassadeur is van de stichting Spieren voor Spieren, is een aantal historische voetbalmomenten na te spelen. De Italiaanse scheidsrechter kreeg de taak om de acties te beoordelen. De winnaar van dit evenement mocht samen met iemand anders naar de finale van het EK in Oostenrijk en Zwitserland.


Pierluigi Collina; één van de beste scheidsrechters ter wereld