Stel je vraag aan...

Sander (sanger)
In het kader van onze serie Stel je vragen aan.... kun je deze keer je vragen stellen aan niemand minder dan Yuri van Gelder! Tot en met donderdag 15 mei kunnen jullie de vragen hieronder posten of in het forum topic. De vragen worden vervolgens door de redactie beoordeeld waarna de leukste en beste vragen naar Yuri verzonden worden.

Wie is Yuri?

Yuri van Gelder, geboren op 20 april 1984, begon al vroeg met topsport. Hij voltooide de MAVO op een zogehete LOOT-school. Hierdoor was er veel tijd om trainingsuren te maken. Zijn vervolgopleiding, tot orthopedisch schoenmaker, werd beëindigd om zich fulltime op het turnen te kunnen richten.

In 2005 begon Van Gelder zijn opleiding tot onderofficier in het Nederlandse leger. Na afronden van deze opleiding werd hij bevorderd tot sergeant. Zijn werkzaamheden bestaan uit administratieve en organisatorische taken bij de Sappeursschool. Yuri heeft een topsportaanstelling bij Defensie tot februari 2009.

Sinds 1997 ongeslagen Nederlands kampioen in het ringturnen, zo mag Van Gelder zichzelf noemen. Hij is achtvoudig Nederlands kampioen Ringenturnen. Tijdens de World Cup in Stuttgart 2004 wist hij de hoogste waardering door een Nederlandse gymnast ooit te realiseren: 9.812 punten. Zijn bijnaam 'Lord of the Rings' heeft hij dan ook niet voor niets.

Sinds maart 2003 wist Van Gelder maar liefst 9 gouden, 5 zilveren en 1 bronzen medaille te veroveren op diverse World Cup-wedstrijden. In 2004 wist Yuri het Wereldbekercircuit dan ook winnend af te sluiten.

In 2005 wist Yuri de (voorlopige) kroon op zijn carrière te zetten: wereldkampioen in Melbourne. Daarnaast werd hij dat jaar ook Europees kampioen in Hongarije. Vreemd is zijn uitverkiezing tot Sportman van het Jaar 2005 dan ook niet.

Het jaar 2006 is voor Van Gelder minder gelukkig verlopen. Eerst was er de breuk met zijn trainer. Vervolgens miste hij de Europese kampioenschappen. Het WK in Arhus was hij er wel bij. Hij kwam echter niet verder dan een teleurstellende bronzen medaille. Niet veel later bleek hij een schouderblessure te hebben die hem maanden aan de kant heeft gehouden.

In 2007 was Yuri weer terug in de ringen. Het begon met een teleurstelling in Amsterdam, tijdens de Europese kampioenschappen. Hij kwam niet verder dan de negende plaats in de kwalificaties, niet genoeg voor de finale. Op het wereldkampioenschap liet hij echter zien dat hij nog steeds tot de top behoort, getuige zijn zilveren plak. Doordat hij echter 'slechts' tweede werd, plaatste Yuri zich niet voor de Olympische Spelen in Beijing. Ook de laatste kans, middels een wildcard, ging aan zijn neus voorbij.