Van Dijk kwalificeert zich voor Beijing

Stefan (sportfreak)
Edith van Dijk heeft zich bij het wereldkampioeschap zwemmen in het open water gekwalificeerd voor de Olympische Spelen op de 10 kilometer.

Vooraf was de eis een plek bij de eerste tien of de beste Europese die niet bij de eerste tien eindigde. Het werd dat laatste dankzij een elfde plek. De tien kilometer open water maakt in China voor het eerst deel uit van het olympisch programma. Dat was voor Van Dijk reden weer terug te keren nadat ze in 2005 gestopt was. In haar loopbaan werd Van Dijk meerdere malen wereldkampioen.

"Ik ben echt enorm opgelucht", zei ze. "Ik had niet verwacht dat het zo zwaar zou zijn. Het was alleen maar duwen en trekken. Ik heb constant moeten vechten. Dat kost zoveel energie." Cruciaal was het feit dat Van Dijk de aansluiting met de eerste groep kon behouden. "Op het laatste rechte stuk heb ik geteld en wist dat ik bij de eerste tien, elf lag. Ik wist dat ik in de eindsprint de Europese meiden achter mij moest houden. Dat is gelukkig gelukt. Ik moet het nog wel even tot me laten doordringen, maar ik mag naar Beijing. Mijn droom is uitgekomen." De Russin Larisa Iltsjenko prolongeerde in Sevilla de wereldtitel op de tien kilometer.