Oranje -17 gaat voor goud in Turkije

Niels (DerMeister)
Zondag begint in Turkije het Europees kampioenschap voor spelers onder de zeventien jaar. Ook het Nederlands Elftal zal van de partij zijn. Zondag spelen ze hun eerste duel tegen gastland Turkije.

Even buiten Alanya, in het Topkapi World of Wonders Hotel, zullen alle landenteams zich vestigen. Normaal een hotel voor toeristen, maar de komende maand zullen ze bezoek krijgen van de nieuwe Ronaldinho's en Zidane's. In totaal 144 voetballers plus begeleiding zullen zich bij de toeristen voegen.

Het Nederlands Elftal voor spelers onder de 17 jaar maken hier ook onderdeel van uit. In oktober 2007 begon de formatie van coach Albert Stuivenberg aan de kwalificatiecyclus voor deelname aan het Europees kampioenschap. Twee rondes later waren er nog acht landen over en was kwalificatie een feit. "Het is natuurlijk een knappe prestatie dat we ons hebben geplaatst", blikt Stuivenberg terug. De coach ruikt na deze geslaagde ronde meteen kansen in Turkije: "Daarvoor moet ik mijn team een enorm compliment geven. Maar nu we hier zijn moet je ook voor het hoogst haalbare gaan. Een plek in de halve finale is de eerste doelstelling. In een poule met gastland Turkije, Servië en Schotland volstaat een plek bij de eerste twee."

Zondag moet het dan meteen gebeuren. Dan opent Oranje het toernooi tegen gastland Turkije. De wedstrijd is een kopie van de finale in 2005. Toen ging Turkije er met de winst vandoor. Met 2-0 werd het team van toenmalig coach Ruud Kaiser aan de kant geschoven. Stuivenberg ruikt kansen tegen de Turken."We bekijken het toernooi stap voor stap. We richten ons nu volledig op de eerste wedstrijd. De Turken hebben een goed team en ze zullen voor eigen publiek gelijk wat willen laten zien. Ze willen het liefst direct hun stempel op het toernooi drukken. We zullen waarschijnlijk niet veel kansen krijgen om te scoren, dus de mogelijkheden die er komen, moeten we pakken", aldus de coach van Oranje.

Ook de twee andere poule-duels zullen zwaar worden. Oranje neemt het naast Turkije ook nog tegen Servië en Schotland op. Stuivenberg vertelt hierover: "Alle ploegen op dit toernooi zijn sterk en hebben ieder hun eigen speelstijl. De Serven hebben goede resultaten geboekt in de kwalificatie, terwijl Schotland er gelijk bovenop vliegt. Die geven ons geen centimeter ruimte. Het niveau van de ploegen ligt dicht bij elkaar. Het worden spannende wedstrijden."

Stuivenbergs conclusie is dat Oranje zeer zeker een kans maakt om een goed resultaat neer te zetten in Turkije. "Ze gaan goed om met de omstandigheden”, vertelt assistent Ruud Dokter. Hij vervolgt: "Nu moeten we het laten zien op het veld én we hebben een beetje geluk nodig. Kijk maar naar Italië op het afgelopen WK, toen ze mazzelden tegen Australië. En zelfs Oranje in 1988. Elke kampioen heeft in een groot toernooi en klein beetje geluk nodig."

Ajax is de grootste hofleverancier. Maar liefst zeven spelers, waaronder de grote talenten Rodney Sneijder en Geoffrey Castillon, maken deel uit van de Oranje-selectie. Feyenoord levert vier spelers uit.

De volledige selectie:
De EK-selectie bestaat uit de volgende achttien spelers:

Roly Bonevacia, Lorenzo Burnet, Geoffrey Castillion, Lorenzo Ebecilio, Dico Koppers, Ricardo van Rhijn en Rodney Sneijder (allen Ajax), Oguzhan Özyakup (AZ), Jerson Cabral, Jordy Clasie, Tim Eekman, Ricky van Haaren en Rajiv van La Parra (allen Feyenoord), Jeffrey Gouweleeuw (sc Heerenveen), Youness Mokhtar, Imad Najah en Jeroen Zoet (PSV) en Fons Mulder (FC Utrecht).