Feyenoord past werkwijze aan

Tiede-Jan (TJDoornbos)
Afgelopen jaren was PSV duidelijk de sterkste in de Eredivisie. Feyenoord gaat proberen om het succesvolle recept dat in Eindhoven gebruikt werd, ook in Rotterdam toe te passen en waar mogelijk verbeteren.

Het recept lijkt simpel. Rust rond de club en zoveel mogelijke goede en zo min mogelijk slechte spelers. Dat is volgens de beleidsbepalers van de stadionclub het concept in de lichtstad. Afgelopen seizoen had Peter Bosz, technisch directeur bij Feyenoord, op papier een leuk elftal neergezet voor coach Bert van Marwijk. Maar naast de beoogde elf basisspelers was het kwalitatief niet goed genoeg, zo vonden bestuur en fans van de club. Tel daarbij op dat de bepalende spelers Kevin Hofland, Giovanni van Bronckhorst, Tim de Cler en Roy Makaay geblesseerd, geschorst waren of om andere redenen niet aan goed konden presteren, en je komt op de huidige zesde plaats op de eindrangschikking te staan. Gelukkig voor Van Marwijk en zijn mannen was er wel succes in het bekertoernooi. Daardoor lijkt de rust redelijk bewaard gebleven.

Grote vraag gaat zijn welke spelers er vertrekken en wie er gaan komen. Afgelopen zomer heeft Feyenoord ervaren spelers gehaald die stuk voor stuk hun eigen waarde hebben. Voor komend seizoen wil Bosz jongere spelers met veel potentie halen. Dat vraagt meer van de scouting dan bijvoorbeeld het kopen van aanvoerder Van Bronckhorst. Tevens zijn de jongere spelers duurder en is er nooit de garantie dat ze de overstap aankunnen. Zo is Luigi Bruins beter overgestapt dan zijn ploeggenoot Andwélé Slory. Beide kwamen van Excelsior.

De laatste jaren heeft Feyenoord diverse exotische spelers gekocht maar eigenlijk alleen Shinji Ono heeft de verwachtingen waar kunnen maken. Het lijkt erop dat de club van al die miskopen geleerd heeft en daarom reist Peter Bosz alle gescoute spelers achterna om ze ook nog zelf te kunnen beoordelen en niet blind op de scouts te varen. Opvallend genoeg verbleef hij vaak en soms best lang in Brazilië.

Duidelijk lijkt wel dat Danny Buijs, Serginho Greene, André Bahia, Sherif Ekramy en Jacob Lensky weg mogen als er een club komt. Verder verlaten Michael Jansen, Sebastián Pardo, Erik Cummins, Ömer Özcelik en Michael Thé de Rotterdammers omdat hun aflopende contract niet wordt verlengd.

Als het aan de nieuwe trainer, Gertjan Verbeek, ligt gaat Feyenoord snel, modern en aanvallend voetbal spelen. Daarvoor lijken er dynamische en fysieke krachten bij het elftal te moeten komen. Zo wordt de naam van Miralem Sulejmani, nu nog speler van SC Heerenveen, veel genoemd. Sulejmani heeft echter wel vraagprijs van vijftien miljoen euro om zijn nek hangen.

Voor komend jaar heeft de club 'van Zuid' al Karim El Ahmadi en Kermit Erasmus.