[Special] Nog 100 dagen tot Beijing

Stefan (sportfreak)
Over precies 100 dagen beginnen in Beijing de Olympische Spelen. Kan Nederland de score van 21 medailles in Athene verbeteren en in de buurt komen van het record van 25 medailles van Sydney 2000? Hieronder bekijken we de belangrijkste Nederlandse kanshebbers.

Atletiek
De laatste keer dat Nederland in de 'moeder aller sporten' een medaille won, was alweer in 1992, destijds won Ellen van Langen goud op de 800 meter. Voor 2008 heeft Nederland echter weer een aantal serieuze kanshebbers. Rutger Smith is zowel bij het kogelstoten als het discuswerpen een medaillekandidaat. In 2005 won Smith zilver op het WK atletiek bij het kogelstoten, vorig jaar won hij brons bij het discuswerpen. Outsider voor een medaille lijkt Lornah Kiplagat te zijn. Hoewel haar sterkste afstanden (20 km en halve marathon) niet olympisch zijn is ze ook op de tien kilometer een kanshebber. Op deze afstand eindigde ze tijdens het WK van 2003 en het EK van 2006 als vierde. Op de Spelen van vier jaar geleden eindigde ze als vijfde. Wel moet Kiplagat zich nog kwalificeren.


Baanwielrennen
Nederland grossiert tijdens de laatste WK's in medailles bij het baanwielrennen. Vooral dankzij Theo Bos (foto), wereldkampioen sprint in 2005, 2006 en 2007. Afgelopen jaar leed hij echter een verrassende nederlaag in de kwartfinales tegen de latere kampioen Chris Hoy. Ook op de keirin is Bos een kandidaat voor goud, hij werd in 2006 wereldkampioen op dit onderdeel. Ook hoort Bos samen met Teun Mulder en Tim Veldt bij de wereltop bij de teamsprint, een onderdeel waarop Nederland het afgelopen WK brons won. Teun Mulder maakt ook individueel kansen op een medaille, getuige zijn zilveren plak dit jaar op de keirin, een onderdeel waarop in de titel greep in 2005. Op het afgelopen WK was er ook een verrassende zilveren medaille voor Jenning Huizenga op de individuele achtervolging. Peter Schep lijkt een belangrijke kandidaat voor de puntenkoers, op het afgelopen WK werd hij derde, in 2006 greep Schep zelfs de wereldtitel. Ook bij de dames heeft Nederland een favoriet. Marianne Vos werd afgelopen jaar bijna zonder voorbereiding wereldkampioen op de puntenkoers.

Beachvolleybal
Nederland was tot op heden niet echt succesvol bij het beachvolleybal, dat sinds 1996 een olympisch onderdeel is. Het duo Richard Schuil/Reinder Nummerdor kan bij een uitschieter voor een medaille zorgen, gezien hun zege vorig jaar bij het World Tour-toernooi in Bahrein.

Hockey
In het hockey is Nederland bijna traditioneel één van de favorieten bij zowel de mannen als de vrouwen. De mannen (Europees kampioen) zullen vooral tegenstand krijgen van Spanje, Duitsland en Australië. Voor de dames (wereldkampioen) zijn Argentinië, Duitsland, China en Australië de grootste concurrenten.

Honkbal
Honkbal staat in Beijing voorlopig voor het laatst op het olympisch programma. Nederland behoort tot de top, maar een medaille zal lastig worden. Op de laatste twee WK's eindigde Nederland als vierde, dus onmogelijk is het niet. De grootste concurrentie zal komen van veelvoudig kampioen Cuba, honkballand bij uitstek de VS, Japan en Taiwan.

Judo
In het Judo heeft Nederland altijd een aantal medaillekandidaten en dat is dit jaar niet anders. Ruben Houkes is de enige die zich op dit moment wereldkampioen mag noemen. Namelijk in de klasse tot 60 kilogram. Andere kandidaten zijn Deborah Gravenstijn (brons OS 2004), Elisabeth Willeboordse (brons WK 2007), Edith Bosch (zilver OS 2004), Carola Uilenhoud (brons WK 2007), Guillaume Elmont (wereldkampioen 2005, brons WK 2007), Henk Grol (Europees kampioen 2008), Dennis van der Geest (brons OS 2004, wereldkampioen 2005) en Mark Huizinga. Huizinga wil na het brons van Atlanta '96, het goud van Sydney 2000 en het brons van Athene 2004 voor de vierde maal een medaille winnen.

Paardensport
In de paardensport hoort Nederland al jaren tot de wereldtop, toch lijken er dit jaar meer kansen dan voorheen. Bij de springruiters mag Nederland zich op dit moment zowel Europees als wereldkampioen noemen. De drie belangrijkste ruiters van het team: Jeroen Dubbeldam, Albert Zoer en Gerco Schröder, zijn ook individueel kanshebbers. In de dressuur wist Nederland op het EK vorig jaar voor het eerst in decennia Duitsland te kloppen. Individueel is Anky van Grunsven de topfavoriet voor goud.

Voetbal
Voor het eerst sinds 1952 zal er een Nederlands team actief zijn op de Olympische Spelen. Gezien de Europese titels van 2006 en 2007 lijkt Nederland kans te maken op een medaille. Maar zoals altijd in het voetbal is de concurrentie zeer groot. Topfavoriet lijkt Brazilië te worden, met onder meer Robinho en Kaká als dispensatiespelers. In de poulefase zal Nederland eerst moeten afrekenen met de VS, Nigeria en Japan.

Waterpolo
De Nederlandse waterpolodames zijn tijdens de Olympische Spelen niet meer dan een outsider. Vorig jaar plaatste Nederland zich echter voor Beijing door tijdens het olympisch kwalificatietoernooi te winnen van olympisch kampioen Italië en Europees kampioen Rusland. Oranje werd vijfde tijdens het EK in Belgrado (2006), tijdens het WK in Melbourne (maart 2007) werd de ploeg negende.


Wielrennen
Op dit moment is nog niet duidelijk wie er namens Nederland in Beijing aan het wielrennen deelnemen. Gezien de zwaarte van het parcours lijken Thomas Dekker en Robert Gesink kanshebbers voor de wegwedstrijd. Voor de individuele tijdrit zijn er drie kanshebbers voor twee plaatsen, namelijk: Thomas Dekker, Stef Clement en Joost Posthuma. Bij de dames is de Nederlandse favoriet wel duidelijk, namelijk Marianne Vos (foto). In 2006 werd Vos wereldkampioen op de weg, afgelopen jaar eindigde ze als tweede.

Zeilen
In het zeilen heeft Nederland met het duo Lobke Berkhout en Marcelien de Koning een grote kanshebber op goud. Het duo werd in 2005, 2006 en 2007 wereldkampioen in de 470-klasse. Afgelopen jaar werden ze vierde. Ook Pieter-Jan Postma is een kandidaat, in de Finn-klasse werd de zeiler afgelopen WK vierde, vorig jaar won hij zilver.

Zwemmen
Bij het zwemmen heeft Nederland een aantal kanshebbers op medailles, zelfs goud, maar de concurrentie is groot. Het kwartet Marleen Veldhuis, Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk zwom onlangs op het EK in Eindhoven een wereldrecord op de 4x100 meter vrije slag en werden op slag genoemd als topfavoriet voor Beijing. Toch mogen de ploegen van Australië, de Verenigde Staten en Duitsland niet onderschat worden. Individueel is Marleen Veldhuis een grote kanshebster op de 50 en 100 meter vrije slag. Zij zal echter grote concurrentie krijgen van met name de Australische Lisbeth Lenton en de Duitse Britta Steffen. Bij de mannen gaat Pieter van den Hoogenband proberen om voor de derde keer olympisch kampioen te worden op de 100 meter vrije slag. De concurrentie is echter moordend en vooral Alain Bernard zal het Van den Hoogenband moeilijk maken. Op het afgelopen EK verbrak de Fransman het bijna acht jaar wereldrecord van 'VDH'. Ook Edith van Dijk lijkt een grote kanshebster. Hoewel ze zich nog moet kwalificeren, is ze één van de favorieten voor de 10 kilometer open water. Een onderdeel waarop ze meervoudig wereldkampioen werd. In 2005 stopte Van Dijk met zwemmen, maar nadat bekend werd dat de 10 kilometer open water een Olympisch onderdeel werd, besloot ze terug te komen.