Terugblik zaterdaghoofdklasse speelronde 24

Michel (methodmich)
Wekelijks zal FOK!sport op de zondag na een speelronde in de zaterdaghoofdklasse terugblikken op de opmerkelijkste gebeurtenissen. Gisteren stond de vierentwintigste speelronde op het programma.

In de hoofdklasse A ging koploper FC Lisse op bezoek bij de nummer twee, Quick Boys. Een zege van Lisse had de ploeg het kampioenschap opgeleverd, maar de Katwijkers wensten niet mee te werken. Mede door twee goals van Chima Onyeike werd het 3-0 voor Quick Boys, dat hierdoor de kloof weer verkleinde tot twee punten. Met nog twee duels te gaan is er dus nog volop spanning bovenin. Het is eveneens spannend in de strijd om plaats twaalf, die veroordeelt tot een promotie / degradatie-wedstrijd. Daarin deden DOTO (0-1 bij ASWH) en Barendrecht (0-3 bij het reeds gedegradeerde TOGR) goede zaken. Daardoor lijkt de strijd nu te gaan tussen Excelsior Maassluis en Ter Leede. Maassluis speelde met 0-0 gelijk bij Rijnsburgse Boys en nam daardoor één punt afstand van Ter Leede, dat met 0-2 van Katwijk verloor. Zwaluwen '30 / Henver verzuimde zich veilig te spelen tegen het al gedegradeerde SHO. Het werd 1-3 voor de Oud-Beijerlanders. Capelle lijkt na een 1-0 overwinning tegen Noordwijk vrijwel verzekerd van de vierde plaats en daarmee plaatsing voor de KNVB-beker voor volgend seizoen.

Topscorers

1. Michael van Dommelen (DOTO) 20
2. Roel de Vries (Zwaluwen '30 / Henver) 16
3. Martijn Gootjes (Rijnsburgse Boys) 15
4. Henk Roeland (Capelle) 14
5. Glynor Plet (FC Lisse) 12

In de hoofdklasse B stonden twee krakers op het programma. Gedeeld koploper Spakenburg speelde de dorpsderby met regerend zaterdagkampioen IJsselmeervogels. De Blauwen wonnen eerder dit seizoen al met 1-5 bij de Rooien en vernederden hun rivalen opnieuw. Het werd liefst 7-1 voor Spakenburg. 8000 toeschouwers zagen Ruben Wilson drie keer scoren voor de thuisploeg, waardoor de spits nu topscorer van de complete zaterdaghoofdklasse is. De andere koploper, Sparta Nijkerk, ontving GVVV. Die ploeg was door een goede periode tot op twee punten genaderd, maar werd door Sparta Nijkerk weer terug op aarde gezet. Het werd 3-0 voor de thuisploeg, die alle goals maakte toen het nog maar met tien man speelde. Spakenburg en Sparta Nijkerk blijven gedeeld koploper, met nog twee duels te gaan. Bij een gelijke stand volgt een beslissingsduel. GVVV volgt nu op vijf punten, net als Kozakken Boys. De Werkendammers wonnen met 5-2 van Hoek, een concurrent in de strijd om een KNVB-beker ticket. Nivo Sparta en Kloetinge zijn sinds gisteren geen hoofdklasser meer. Kloetinge speelde nog wel gelijk tegen Bennekom, terwijl Nivo Sparta van AFC Ajax verloor. Omdat concurrent Nunspeet met 1-4 van het feestvierende DOVO won, is de achterstand van Nivo en Kloetinge te groot geworden. Nunspeet staat samen met LRC Leerdam op plaats elf. Beide teams hebben 22 punten en gaan de komende twee weken bepalen wie een extra wedstrijd om handhaving moet spelen.

Topscorers

1. Ruben Wilson (Spakenburg) 21
2. Jean Philip Becht (LRC Leerdam) 11
Sergio Cameron (AFC Ajax) 11
Thijs Houwing (Spakenburg) 11
Dennis van Meegdenburg (Bennekom) 11
Imdat Solmaz (Kozakken Boys) 11
Sam Ysebaert (Hoek) 11

Dan de hoofdklasse C, waarin Be Quick '28 de laatste weken koploper HHC Hardenberg had achterhaald. Gisteren bewezen de Zwollenaren zichzelf echter een slechte dienst. Bij PKC '83 ging Be Quick '28 met 3-1 onderuit, waardoor titelverdediger HHC Hardenberg weer kon uitlopen. Door een 1-0 overwinning op ONS Sneek, dankzij een benutte strafschop door Michel Steggink, staat men weer drie punten voor. De derby van Kampen tussen Go Ahead en DOS eindigde voor 2500 toeschouwers in 0-0. DOS Kampen is nu weer gedeeld hekkensluiter, omdat ACV met 2-0 won van Oranje Nassau. Beide ploegen hebben 22 punten. Oranje Nassau, op plaats twaalf, staat vijf punten los en die kloof lijkt te groot voor DOS Kampen en ACV. Er zijn immers nog maar twee wedstrijden te spelen. In de strijd om plaats twaalf te vermijden deed PKC '83 dus goede zaken, net als Staphorst (1-0 winst tegen SC Genemuiden) en WHC (0-1 bij Flevo Boys). VVOG schoot met de 1-1 bij Excelsior '31 niet al teveel op. Flevo Boys (30 punten), Go Ahead Kampen (29), PKC '83 en VVOG (28) en Oranje Nassau (27) zullen de komende weken uitmaken wie nog een extra duel moet gaan spelen.

Topscorers

1. Jurrian Zandbergen (Go Ahead Kampen) 19
2. Martijn Berger (HHC Hardenberg) 16
3. Cuneyt Karakaya (PKC '83) 13
4. Tony Alberda (ONS Sneek) 11
Yves Heskamp (Be Quick '28) 11
Kenny Kroeze (HHC Hardenberg) 11
Paul Smid (Staphorst) 11

Vanuit de eerste klasse promoveerden Heerjansdam en SDC Putten op de slotdag. Heerjansdam greep door een overwinning bij Achilles Veen de titel in 1C en is na één seizoen afwezigheid dus weer terug op het hoogste niveau. SDC Putten mocht na een 3-0 zege op Veensche Boys juichen in 1D en keert na twee jaar eerste klasse weer terug.