Cruijff miste WK'78 vanwege angst

Stefan (sportfreak)
Johan Cruijff heeft na dertig jaar bekend gemaakt waarom hij niet met het Nederlands elftal deelnam aan het wereldkampioenschap van 1978 in ArgentiniŽ.

Cruijff, destijds sterspeler bij Barcelona, vreesde voor de veiligheid van zijn familie. De angst ontstond na een overval in zijn huis. "De overvaller richtte een geweer op mijn hoofd, ik was vastgebonden, mijn vrouw was vastgebonden", aldus Cruijff op de Catalaanse radiozender Catalunya Rŗdio. "Mijn vrouw wist eerst te ontsnappen en daarna wist ik mijzelf gelukkig ook los te maken." Na de overval kreeg het gezin van de Barcelona-speler vier maanden lang bescherming van de lokale politie.

Cruijff speelde zelfs met de gedachte om zijn carriŤre te beŽindigen op dat moment. Dat de voetballer niet naar het WK wilde kwam voort uit het gevoel dat hij zijn gezin moest beschermen. Cruijff gaf aan dat zijn hoofd helemaal niet stond naar het spelen van een WK.

Lang ging het gerucht dat zijn vrouw Danny niet wilde dat Cruijff naar Zuid-Amerika ging. Dat naar aanleiding van het 'zwembadinicident' op het WK van 1974. Carles Rexach, voormalig assistent van Cruijff, liet in zijn boek optekenen dat de invloed van Danny Cruijff op de beslissingen van haar echtgenoot altijd erg groot is geweest. Voor de oud-speler van onder meer Ajax en Feyenoord was dit de reden om de waarheid naar buiten te brengen.