FIA bevestigt nieuwe regels kwalificatie

Sally (Tessa)
De FIA heeft de verandering van de kwalificatieregels met ingang van de GP van Bahrein bevestigd. Al eerder werd bekend dat veranderingen wenselijk waren.

Tijdens de derde kwalificatiesessie in Maleisië ondervonden Heidfeld en Alonso nogal hinder tijdens hun laatste snelle ronde, omdat de beide McLarens op de ideale lijn heel langzaam terugreden naar de pits. McLaren-coureurs Hamilton en Kovalainen werden voor straf ieder vijf plaatsen teruggezet op de startgrid. Een zo mogelijk groter probleem dan het in de weg rijden, is het grote verschil in snelheid tussen de wagens die in hun flying lap zitten en de auto's die weer onderweg terug zijn naar de pits.

Om herhaling van dergelijke problemen te voorkomen, is nu besloten om een maximale rondetijd in te stellen. Werd aanvankelijk nog gesproken over een rondetijd die binnen 120% van een normale ronde moest zitten, nu is gekozen voor een maximale tijd tussen bepaalde punten op de baan.

In een statement van de FIA zei wedstrijdleider Charlie Whiting: "Om te voorkomen dat er vanwege de snelheidsverschillen tussen auto's incidenten plaatsvinden tussen coureurs in hun snelle ronde en coureurs die terugrijden naar de pitstraat, zal elke coureur die onnodig langzaam rijdt worden gemeld bij de wedstrijdleiding. Van elke auto wordt gemeten hoe snel hij erover doet om van safety car-lijn 2 (vijftig meter voor de eerste bocht) en safety car-lijn 1 (na bocht 15) te komen. Wanneer een coureur hier langer dan 1.39 over doet, wordt dit beschouwd als onnodig langzaam rijden."

Formula1.com meldt dat de straf die staat op het overschrijden van het tijdmaximum het vijf plaatsen terugzetten op de startgrid is. Het ligt voor de hand dat de maximale tijd voor elk circuit opnieuw vastgesteld wordt.